Це радянщина: Тимошенко і Третьякова почубилися через дату виходу на пенсію

09:00, 28 января 2021
Юлія Тимошенко порадила управлінцям «скласти нафік свої зарплати» і заплатити з них пенсії
Це радянщина: Тимошенко і Третьякова почубилися через дату виходу на пенсію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради. Серед  законопроектів, зокрема, розглядали проект Закону про внесення змін до статті 115 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсій багатодітним матерям (р. № 4035, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші). Проектом пропонувалося передбачити вихід на пенсію для жінок, які мають трьох дітей з 55 років. Голова комітету Галина Третьякова вказала, що, на її думку, даний законопроект ляже тягарем на українських платників податків, адже число пенсіонерів в Україні неухильно зростає, а от число працюючих зменшується. Юлія Тимошенко зазначила, що є люди, які отримують 200 тис. грн зарплати на державній службі, і їм теж доведеться платити велику пенсію. Однак, це не переконало депутатів і вони не підтримали даний проект.

«Я підозрюю, що це пофік все, що я говорю і пофік вся ця ситуація, при якій пенсіонери отримають всупереч закону вже менше 55% прожиткового мінімуму. Тому я у таких високоповажних людей не буду забирати час», - сказала розчарована Юлія Тимошенко, представляючи наступний свій законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осучаснення та підвищення розмірів пенсій (р. № 4038 н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші), і додала, що зараз «відбувається геноцид літніх людей та інвалідів» через мізерні пенсії.

У ході виступу у неї виникла суперечка із заступником міністра соціальної політики Віталієм Музиченком, який запевняв депутата, що на підвищення пенсій в бюджеті немає коштів. Тимошенко запитала його про розмір заробітної плати і він повідомив, що отримує 47 тис. грн.

«Якщо ми говоримо, що економіка країни і бюджет не дозволяють забезпечити фактичний прожитковий мінімум, який на сьогоднішній день розраховується, то як же ми ініціюємо законопроект, який потенційно не може бути виконаний», - сказав він.

На що йому Тимошенко парирувала: «Якщо вам надати 1881 грн, нормально будете жити? Якщо ви не можете вирішити питання з усіма вашими міністрами, то нащо ви там сидите?!», – і порадила: «Складіть свої зарплати, нафік, але заплатіть людям гроші».

Далі в суперечку встряла Третьякова, за її словами прожитковий мінімум попередники штучно прив’язала до вартості послуг, розміру заробітних плат у державному секторі.

«Чиновники, які отримують 200-300 тис., теж багатодітні. Ви хочете, аби людина, яка отримує 200 тис. грн на місяць і  має 4 дітей, теж отримувала дотації з державного бюджету?», - запитала вона Юлію Тимошенко.

«Ми дбали про скорочення терміну виходу на пенсію для багатодітних жінок. Це не пов’язано із заробітною платою, якщо жінка відпахала, виростивши 3-4 дітей, то їй треба трішки раніше вийти на відпочинок. Мова йде про мотивацію, певний соціальний пакет для жінок, які можуть народжувати українців», - відповіла їй Тимошенко і додала про катастрофічне демографічне становище в Україні.

Також Тимошенко сказала, що держава повинна повернутися до виплати грошей, а не роздачі памперсів при народженні дитини. При цьому депутат висловила думку, що багатодітні родини підтримуються у всьому світі.

Однак їй Третьякова знову заперечила.

«Я з Вами не згідна. Створюється інфраструктура, дружня до дітей, проводиться неоподаткування прожиткового мінімуму на кожного члена домогосподарства. До радянщини повертатися нам не потрібно. Я мати 4 дітей і я не хочу виходити на пенсію в 55 років».

«Так, ви не виходьте на пенсію. Вас же на пенсію ніхто не гоне. Але дайте людям вибір, ви можете працювати хоч до 90 років – це ваше право. Але тим багатодітним родинам, які хочуть це мати, так дайте їм це. Це не радянщина. Ви відкрийте закони таких країн, як США, європейських країн і подивіться, як підтримуються багатодітні родини», - відповіла їй Тимошенко і обвинуватила команду Зеленського у тому, що вони не виплачують пенсію на рівні прожиткового мінімуму, що «робилося за всіх президентів», і у тому, що дороги будуються напряму з бюджету, а не приватними компаніями, що веде до додаткового витягування грошей з бюджету.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабінет міністрів України пропонує дозволити призначати дострокову пенсію за віком особам, яких звільнив роботодавець, багатодітним матерям та батькам дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, але яким не призначена пенсія.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді