Арбітражні керуючі вчергове спробують визначитися із розміром членського внеску

14:18, 8 февраля 2021
Вже понад рік Національна асоціація арбітражних керуючих України живе без бюджету.
Арбітражні керуючі вчергове спробують визначитися із розміром членського внеску
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна асоціація арбітражних керуючих України оголосила про проведення 12 лютого 2021 року засідання Ради арбітражних керуючих України. Обмеження, пов’язані із пандемією короновірусу, продовжують існувати, тому все відбудеться у форматі відеоконференції.

Серед питань порядку денного зазначені кілька критично важливих питань, що стосуються бюджету НААКУ:

  • про пропозицію з’їзду арбітражних керуючих України встановити розмір членського внеску до Національної асоціації арбітражних керуючих України на 2021 рік;
  • про розроблення та передачу на затвердження з’їзду арбітражних керуючих України проекту кошторису Національної асоціації арбітражних керуючих України на 2021 рік;
  • про проведення опитування (заочного голосування) і організацію прийняття рішень з’їздом арбітражних керуючих України шляхом опитування (заочного голосування).

«Судово-юридична газета» вже писала, що вже понад рік професійна спільнота арбітражних керуючих живе без затвердженого бюджету та розміру членських внесків. Такі рішення мають прийматися повноважним з’їздом. Проводити його «живцем» керівництво НААКУ через карантинні обмеження не наважилось, а до результатів проведеного у грудні минулого року «віртуального» з’їзду спільнота поставилась досить скептично.

Зокрема, під час грудневого з’їзду було проведено електронне опитування, яким намагалися виявити ставлення членів НААКУ щодо Положення про членські внески, їх розміру і бюджету на 2021 рік.

Якщо Положення про членські внески, в принципі, було підтримано, то розмір членського внеску, який було запропоновано прив’язати до однієї мінімальної заробітної плати (з 01.01.2021 – 6 тис. грн), та кошторис НААКУ на 2021 рік викликав чималу критику. Рішення за останніми двома питаннями так і не було прийнято.

Критика аргументувалась такими моментами:

По-перше, керівництво НААКУ дорікнули у відсутності Ревізійної комісії, яка повинна, відповідно до Статуту, забезпечувати проведення подібного голосування, а також надавати з'їзду рекомендації з питань кошторису і розміру членських внесків, контролювати використання коштів і майна Асоціації, дотримання органами Асоціації бюджету. Однак Ревізійна комісія за рік так і не була створена.

По-друге, були питання до легітимності голосування, оскільки Положення про проведення електронного опитування (заочного голосування) також не затверджено з'їздом, як того вимагає Статут НААУ. Виникали питання і до анонімності опитування, адже використання електронного цифрового підпису, яким арбітражним керуючим запропонували скріплювати свої рішення, зовсім не анонімне.

Нині планується друга спроба вирішити зазначені питання. Очевидно, що у регіональних Рад арбітражних керуючих будуть питати їхнє бачення – у них був час, щоб сформувати свою позицію. Судячи з усього, керівництво НААКУ взяло курс на пошук компромісу, апелюючи до критиків тим, що чекати ще рік, аби затвердити бюджет — основу основ будь-якої організації — так само є неприпустимим.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду