«Годі!» — на Кіпрі відбулися сутички із поліцією під час протесту через корупцію посадовців

08:55, 16 февраля 2021
Мітингарі зазначають, що поліція зловживає карантинними обмеження для того, щоб придушити невдоволення.
«Годі!» — на Кіпрі відбулися сутички із поліцією під час протесту через корупцію посадовців
Источник фото: Iakovos Hatzistavrou/AFP
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Допоки значна частина українців займалася вибором подарунків своїм коханим на честь дня святого Валентина, на Кіпрі було спекотно – і не лише тому, що на острові було близько 20 градусів тепла. 13 лютого у столиці Кіпру Нікосії проходила акція протесту проти корупції у державних органах та проти коронавірусних обмежень під гаслами «Годі» та «Без свободи немає здоров’я». Протестувальники зібралися у парку в центральній частині міста, де їх зустріли поліцейські у спорядженні для боротьби із масовими заворушеннями – про це повідомляє Al Jazeera.

Мітингарі, серед яких були представники лівих і антифашистських рухів, профспілок та інших організацій, закликали кіпріотів вийти на вулиці столиці, щоб висловити свою незгоду з авторитарними діями державних органів та корупцією – зокрема, через запроваджену урядом програми, завдяки якій злочинці могли «купити» громадянство Кіпру за певні інвестиції. Крім того, невдоволення людей викликали і дії уряду у сфері боротьби із коронавірусом, які призвели до сильного негативного впливу на економіку країни та жорстких карантинних обмежень.

Протести переросли у сутички з поліцією, яка застосувала проти мітингарів сльозогінний газ та водяні гармати. Independent повідомляє, що проти протестувальників поліцейські також використовували світло-шумові гранати. Поліція Кіпру повідомила виданню про десятьох заарештованих під час мітингу, ще на шістьох накладено штрафи у розмірі 300 євро за порушення заборони збиратися у громадських місцях, офіційною метою запровадження якої була боротьба з COVID-19.

Зазначимо, що за даними Euronews, вже понад 1,5% населення Кіпру отримало по дві дози вакцини від коронавірусу. Так, у країну ще 13 січня прибула перша партії вакцини від компанії Moderna.

За версією поліції, правоохоронці почали застосовувати сили після того, як протестувальники не виконали вимогу розійтися та почали жбурляти у поліцейських каміння і різноманітні предмети. У свою чергу, з іншої сторони звучали закиди у непропорційному застосуванні сили. Зокрема, повідомляють про те, що через дії поліцейських щонайменше в одному протестувальнику пошкодили голову, одного сильно повалило на землю від струменя водяної гармати, а один із поліцейських стріляв гранатою зі сльозогінним газом прямо у натовп. Разом із тим, серед громадянського суспільства Кіпру почала ширитися думка, що таким чином посадовці зловживають карантинними обмеження для того, щоб придушити невдоволення серед населення країни.

Короткий огляд того, як проходив протест у Нікосії та що мотивувало його учасників вийти на вулиці, можна подивитися у відео від Cyprus Mail.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, депутати хочуть посилити антикорупційний контроль щодо Дубінського, Козака та інших посадовців, відносно яких запроваджені санкції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси