Рада розгляне законопроект створення меморіального кладовища борців за незалежність України

10:15, 16 февраля 2021
На території одного комплексу планують поховати героїв російсько-української війни, вояків УПА та УНР.
Рада розгляне законопроект створення меморіального кладовища борців за незалежність України
Джерело фото: 1news.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Верховної Ради 16 лютого народні депутати мають розглянути урядовий законопроект №4225. Цей проект, який передбачає створення Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Історія його створення почалася також у парламенті – свого часу депутати ухвалили постанову, якою зобов’язали уряд розробити нормативно-правове регулювання для створення та регулювання такого меморіального комплексу. Цікаво також те, що така ідея з’явилася у парламентарів не вперше – ще 10 років тому, у 2011 році, депутати також давали вказівки уряду підготували створення НВМК, втім із того нічого не вийшло.

Відповідно до положень проекту, НВМК буде мати статус архітектурно-художнього комплексу. Розмістити його планують у Київській області на спеціально відведеній для цього ділянці. На території комплексу будуть організовані почесні поховання та перепоховання борців за незалежність України у ХХ столітті, військовослужбовців, які загинули під час виконання бойових завдань, ветеранів війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Україною.

Окремо зазначено, що на цьому меморіальному кладовищі буде заборонено ховати осіб, які обіймали посади у комуністичній партії, керівні посади у СРСР, УРСР та інших радянських республіках, очолювали області та міста республіканського підпорядкування, а також працівників радянських органів держбезпеки. Виняток із вищезазначеної заборони становлять особи, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України у ході АТО/ООС та борці за незалежність України у ХХ столітті.

Зазначено, що НВМК буде знаходитися у державній власності та не може бути приватизований чи переданий в оренду. Будівництво комплексу, його утримання, поховання і перепоховання на його території та можлива реставрація поховань будуть проводитися за кошти Державного бюджету. Порядок виділення коштів на утримання, а також намогильних споруд та меморіальних табличок, що будуть встановлюватися на території НВМК має затвердити уряд у тримісячний термін з моменту ухвалення цього законопроекту.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що також у Раді зареєстрований законопроект про створення Пантеону національних героїв.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду