Рада повернула Комітету законопроект про компенсацію за неправильно нараховану комуналку

13:10, 19 февраля 2021
За помилково нараховану плату за комунальні послуги споживачі компенсацію не отримають, бо депутати провалили законопроект.
Рада повернула Комітету законопроект про компенсацію за неправильно нараховану комуналку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» (щодо гарантій правильного нарахування побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг вартості постачання природного газу, води, електричної, теплової енергії, комунальних послуг)» № 3097 від 20.02.2020 не знайшов підтримки в сесійній залі Верховної Ради.

Депутати повернули його в Комітет з питань економічного розвитку для доопрацювання.

Законопроектом пропонувалося, що у разі якщо в судовому чи позасудовому порядку буде встановлено, що за відповідний період вартість поставленого побутовому споживачу, кінцевому споживачу комунальної послуги газу, води, теплової чи електричної енергії, наданих комунальних послуг розрахована неправильно та є вищою за визначену договором ціну, не відповідає встановленим тарифам та (або) встановлена з порушенням порядку нарахувань, то постачальник природного газу, води, електричної, теплової енергії, виконавець або визначена власником (співвласниками) інша особа, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, зобов’язані виплатити побутовому споживачу, кінцевому споживачу комунальної послуги компенсацію в десятикратному розмірі від повної вартості, нарахованої з порушенням умов договору для оплати побутовим споживачем, кінцевим споживачем комунальної послуги за відповідний період постачальником, виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги.

Проблема, яку автори законопроекту намагалися таким чином вирішити, полягала в наявності помилок у документах, що підтверджують необхідність оплати послуг із постачання природного газу, води, електричної, теплової енергії побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг, які набули масового характеру.

Оператор надання послуг безвідповідально, з порушенням норм чинного законодавства та договору про надання послуг, нараховує до сплати завищену вартість.

Часто громадянам, які отримали такі розрахункові документи, доводиться роками доводити неправильність нарахованої вартості за послуги.

Основними причинами допущених порушень є: халатність, включення до собівартості житлово-комунальних послуг, непередбачених законодавством, та завищених витрат, справляння плати за тарифами, які не затверджені або перевищують встановлені відповідними уповноваженими органами.

Щоправда Мінфін звертав увагу, що законопроектом не визначено, за рахунок яких джерел постачальники комунальних послуг здійснюватимуть відповідні компенсації побутовим споживачам, кінцевим споживачам комунальних послуг.

Раніше Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським Союзом визнав, що проект цього Закону узгоджується із положеннями статті 416 Угоди про асоціацію в частині удосконалення інформації, що надається споживачам.

Також Рада підтримала альтернативний законопроект, який переносить строки встановлення лічильників газу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді