За осквернення поліцейського однострою почнуть штрафувати: законопроект

15:50, 24 февраля 2021
Народні обранці замислилися, як захистити правоохоронців від громадян, які їх ображають.
За осквернення поліцейського однострою почнуть штрафувати: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5050 від 08.02.2021 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо захисту честі та гідності працівників Національної поліції України, членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону та військовослужбовців».

Законопроект буде досліджувати Комітет з питань правоохоронної діяльності.

Проектом Закону пропонується внести зміни до статті 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення, через додавання до неї дефініції «образа честі та гідності працівника Національної поліції України, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону, військовослужбовця», що полягає в «умисних, публічних діях, які ображають честь та гідність виражених у непристойній формі, осквернення однострою».

Мова йде про злісну непокору законному розпорядженню або вимозі поліцейського.

Відповідальність за такі дії законопроектом не змінюється.

Одночасно вищезазначена норма доповнюється частиною другою, яка встановлює відповідальність за ті ж саме дії щодо члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця у зв'язку з їх участю в охороні громадського порядку.

Відповідальність за такі дії включає накладення штрафу від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Необхідність законопроекту депутати пояснюють тим, що працівники Національної поліції, часто стикаються з приниженнями та образами їх честі та гідності, тому хочуть їх захистити.

Хоча у Кримінальному кодексі України передбачена відповідальність за вчинення ряду правопорушень щодо працівників правоохоронних органів, проте ані адміністративним, ані кримінальним законодавством не передбачена відповідальність за образу честі та гідності таких працівників.

Раніше апеляційний суд закрив провадження у справі про прояв присяжною неповаги до суду.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді