Галина Янченко внесла у Раду законопроект про позбавлення АРМА можливість рейдерити майно

12:26, 26 февраля 2021
Законопроект стосується особливостей примусової реалізації майна, його передачі в управління АРМА та інших питань.
Галина Янченко внесла у Раду законопроект про позбавлення АРМА можливість рейдерити майно
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 лютого на засіданні Комітету парламенту з питань антикорупційної політики народна депутатка Галина Янченко повідомила своїх колег про те, що проти неї ведеться «проплачена інформаційна кампанія» за спроби реформувати Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Крім того, на цьому ж засіданні вона закликала комітет позбавити агентство права легально рейдерити майно людей. А вже 24 лютого Галина Янченко та велика кількість її колег-законодавців зареєстрували у парламенті відповідний законопроект про внесення змін до закону про АРМА.

Ключова ідея, яка якраз і пов’язана із позбавленням АРМА можливості де-факто займатися рейдерством, є внесення змін до процедури примусової реалізації (продажу) майна, яким агентство управляє. Отже, законопроект передбачає, що примусове відчуження «може бути здійснене лише після винесення вироку, що набрав законної сили», за винятком реалізації майна, що швидко псується, та випадків, коли власник надав письмову згоду на реалізацію до вироку.

Крім «рейдерських питань» ініціатори законопроекту також пропонують внести зміни і до статті 1, в якій визначаються терміни, що використовуються у законі. Змінам хочуть піддати визначення терміну «управління активами». Таке управління хочуть визначити як «діяльність із володіння, користування та/або розпорядження активами… у спосіб та в порядку, визначеному цим Законом, шляхом їх передачі в управління відповідно до цього Закону та подальшого управління ними, або їх реалізації, або забезпечення їх збереження в інший спосіб, а також активів, конфіскованих у кримінальному провадженні чи стягнених за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими шляхом їх реалізації, що здійснюється з метою забезпечення збереження таких активів та збереження (і за можливості – збільшення) їх економічної вартості».

При цьому варто відзначити, що таким чином термін «управління активами» визначається через таке саме поняття «управління». Приблизно таку саму пропозицію Галина Янченко та деякі інші ініціатори цього проекту пропонували у законопроекті №3335-1д. І тоді Головне науково-експертне управління Верховної Ради звернуло увагу, що це суперечить вимогам правової визначеності. Втім, автори чомусь вирішили не брати зауваження ГНЕУ до уваги.

Також депутати пропонують змінити порогову вартість активів, які можуть бути передані в управління АРМА. Чинний законопроект містить положення, яке визначає, така порогова вартість становить 200 мінімальних зарплат, натомість законопроект передбачає використання 500 прожиткових мінімумів. Таким чином, сума зміниться несуттєво, а закон буде приведено до загальної концепції відходу від використання мінімалки в якості обчислювальної одиниці.

Крім того, законопроект передбачає наступні пропозиції:

  • Визначення надання роз’яснень слідчому чи прокурору одним із повноважень АРМА, а також форми та строків надання роз’яснень;
  • Продовження термінів повернення майна законному власнику – із 3 до 10 днів;
  • Особливості повернення законному власнику коштів за реалізоване майно у разі визнання його невинним або визнання винним без застосування конфіскації.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суд передав до АРМА арештоване майно, пов’язане з ексміністром МВС часів Євромайдану.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси