Чи може державний службовець перейти працювати в орган місцевого самоврядування без проведення конкурсу

13:27, 2 марта 2021
Для застосування інструменту переведення необхідне виконання певних умов, за дотримання яких відповідає орган місцевого самоврядування.
Чи може державний службовець перейти працювати в орган місцевого самоврядування без проведення конкурсу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В українських реаліях часто виникає ситуація, коли державний службовець полишає своє місце роботи і переходить на службу в органи місцевого самоврядування. Отут чимало осіб і починає цікавитися, чи можна це робити без проведення конкурсу.

У Національному агентстві з питань державної служби (НАДС) відзначають, згідно із частиною шостою статті 22 Закону України «Про державну службу» передбачено можливість переведення державного службовця на службу в органи місцевого самоврядування без обов’язкового проведення конкурсу на відповідну посаду. Для застосування інструменту переведення необхідне виконання певних умов, за дотримання яких відповідає орган місцевого самоврядування, а саме:

- перехід має супроводжуватися передачею або делегуванням повноважень і функцій від державного органу до органу місцевого самоврядування, а також подальше виконання зазначеною особою делегованих повноважень і функцій на відповідній посаді в органі місцевого самоврядування;

- відповідності професійної компетентності державного службовця, який переходить до органу місцевого самоврядування, кваліфікаційним вимогам до посади в органі місцевого самоврядування, на яку він переводиться (приймається);

- державний службовець (вступив на службу вперше за результатами конкурсу).

Разом із цим, переведення повинно ініціюватися сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті ради, обласної ради листом-зверненням до відповідного державного органу про звільнення державного службовця з відповідної посади у зв’язку з переведенням на іншу посаду (пункт п’ятий частини першої статті 36 Кодексу законів про працю України.

Відповідність професійної компетентності особи, яка на момент переходу обіймає посаду державного службовця, кваліфікаційним вимогам до посади в органі місцевого самоврядування, на яку здійснюється переведення, визначається головою відповідної ради згідно із посадовою інструкцією, розробленою з урахуванням Типових професійно-кваліфікаційних характеристик посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених Наказом НАДС від 07 листопада 2019 року №207.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Національне агентство України з питань державної служби розробило роз’яснення щодо процедури вивільнення державних службовців районної державної адміністрації у зв’язку з її припиненням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді