Антикоркомітет підтримав пропозицію позбавити наглядові ради повноважень призначати менеджмент компаній

08:40, 10 марта 2021
Разом із тим, депутати таки підтримали надання наглядовим радам повноважень контролю вжиття внутрішніх антикорупційних заходів.
Антикоркомітет підтримав пропозицію позбавити наглядові ради повноважень призначати менеджмент компаній
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики 9 березня депутати вкотре намагалися «добити» правки для другого читання до законопроекту №4135 про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки. Питанням, яке обговорювали імовірно найбільше, стали наглядові ради.

Основним рушієм обговорення повноважень та ролі наглядових рад у певних положеннях законопроекту став Анатолій Бурміч. Він закликав своїх колег не надавати наглядовим радам додаткових повноважень. Депутат виступав проти виділення окремої ролі «незалежної наглядової ради» у процесі контролю роботи центрального органу, який проводить медичні закупівлі – ДП «Медичні закупівлі».

Ключовою причиною створення такої ради при Медичних закупівлях депутат пояснив небажанням виводити цей державний орган «за рамки контролю держави». На його думку, створення наглядової ради матиме на увазі, що така рада буде призначати менеджмент цього органу – тобто, саме наглядова рада буде спрямовувати його діяльність. Втім, у випадку, якщо у подальших правках наглядову раду позбавлять повноважень призначати менеджмент Медичних закупівель, Анатолій Бурміч зазначив, що не наполягатиме на цій правці.

Після цього в обговорення включився Володимир Кабаченко: «У мене зараз на столі лежить лист від Голови СБУ, в якому чітко написано…, що наглядова рада при Укрзалізниці – це взагалі ризик існуванню всієї Укрзалізниці… На сьогодні наглядова рада – абсолютно непідконтрольний орган. Вони ігнорують абсолютно все. Самі знаєте, які зарплати вони отримують, самі знаєте, що вони не несуть жодної відповідальності за свої рішення… На прикладі Укрзалізниці… Якщо наглядова рада блокує якесь рішення, прийняте президією, то все – на цьому діяльність компанії повністю зупиняється… [Наглядові ради] – абсолютно бездієвий, безконтрольний орган, який просто не працює. Вони мають за законом збиратися один чи два рази на рік. Ми з вами проводимо комітет тричі на тиждень, і не встигаємо навіть проробити антикорупційну стратегію. Тут ми говоримо про якийсь абсолютно недієвий орган, який збирається один-два рази на рік і має вирішувати долю країни». Загалом же депутат підтримав ідею щодо недоцільності передбачення в антикорупційній стратегії створення наглядової ради при ДП «Медичні закупівлі», зазначивши, що до цього питання можна буде повернутися окремо.

Втім, комітет не підтримав правку Анатолія Бурміча не підтримав, але після того рекомендував прибрати із законопроекту перелік осіб, з яких складатиметься така наглядова рада.

Далі Володимир Кабаченко вступив у дискусію щодо потреби надання наглядовим радам загалом повноважень щодо контролю вжиття внутрішніх антикорупційних заходів на підприємстві. На його думку, це почасти буде дублюванням повноважень антикорупційних уповноважених. До того ж постає питання про те, чиє рішення буде важливішим щодо антикорупційних заходів – наглядової ради чи уповноважених. Проте, більшість комітету таку позицію не підтримала – комітет вирішив забрати повноваження наглядових рад щодо призначення менеджменту, але залишити контроль антикорупційних заходів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддю із Закарпаття засудили за корупційні злочини до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду