Депутати підтримали введення надбавок до пенсій: деталі

17:31, 15 марта 2021
Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні підтримав внесення до зали парламенту законопроекту про надбавки до пенсій.
Депутати підтримали введення надбавок до пенсій: деталі
Джерело фото: depositphoto
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні підтримав внесення до зали парламенту законопроекта про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо встановлення пенсій за особливі заслуги громадянам, нагородженим Почесною Грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України) (р. № 3002а, н.д. Цимбалюк М.). Законопроектом пропонується внести доповнення до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», встановивши особам, що були нагороджені Верховною Радою України Почесною грамотою Верховної Ради України або Грамотою Верховної Ради України, надбавку до пенсії.

Дискусію викликало обговорення законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей у сфері праці (р. № 4174, н.д. Констанкевич І. та інші).

Внесення змін до законодавства про працю депутати обґрунтовують, зокрема, такими проблемами:

Відсутність визначень у законодавстві термінів «працівник із сімейними обов’язками» та «неоплачувана доглядова праця»;

Відсутність регулювання трудової діяльності осіб, що виконують домашню працю.

Для вирішення вищезазначених проблем автори законопроекту, перш за все, дають визначення терміна «домашня праця» у КЗпП та передбачають, що виконання такої праці відбувається за трудовим договором. Працівники, що виконують домашню працю, сплачують ЄСВ у добровільному порядку. Також у законопроекті міститься визначення явища працівників із сімейними обов’язками та перелік передбачених КЗпП гарантій, що належать таким працівникам.

Третій термін, який запроваджує законопроект, – вищезгадана «неоплачувана доглядова праця». Депутати пропонують визначити, що це «неоплачувана діяльність особи, спрямована на обслуговування та забезпечення потреб сім'ї: ведення домашнього господарства, догляд за дітьми та іншими членами сім'ї, піклування про них, виховання дітей тощо».

Пропонують прибрати заборону залучати вагітних жінок і жінок із дітьми до 3 років до роботи вночі, надурочно, у вихідні дні і направлення їх у відрядження. Втім, дозволяється залучати жінок до таких робіт лише за їх письмовою згодою.

Голова комітету Галина Третьякова підтримала даний законопроект, однак решта депутатів висловила думку, що він нічого не вирішує, окрім як дає визначення домашній праці. Тому депутати вирішили відкласти його розгляд.

Також депутати заслухали інформацію про стан виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування державної політики у сфері праці, трудових відносин, зайнятості населення та трудової міграції» № 341-IX від 05.12.2019.

Зокрема, депутати і чиновники вказали на велику міграцію з України в пошуках кращої роботи. Депутати висловили стурбованість, що українці часто влаштовуються на роботу не через офіційні агентстваЮ що погіршує контроль за цим, і, відповідно, не дає стягти податки.

Третьякова вказала, що її син працює в ІТ з пакистанцями, які мають вищу освіту, але в рази менші зарплати, ніж в Україні. Тому за її словами можливо варто б було розглянути, аби їх залучати в Україну в якості дешевої робочої сили.

Раніше розповідалося, які зміни чекають процесуальні кодекси, якщо парламент врегулює обіг недобудов.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва