Наскільки збільшяться страхові виплати за ДТП: законопроект

14:20, 6 апреля 2021
Депутати хочуть значно збільшити розмір страхового відшкодування за завдану шкоду.
Наскільки збільшяться страхові виплати за ДТП: законопроект
Джерело фото: businessmir
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5198 від 03.03.2021 «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Проект акта розроблено з метою усунення правової колізії при розрахунках розміру страхової виплати за шкоду, заподіяну майну, життю та здоров’ю внаслідок ДТП.

Ним пропонується внести зміни в статтю 9 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» з метою однозначного тлумачення при розрахунках виплати страхових відшкодувань.

Депутати пропонують встановити розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих - 60 мінімальних заробітних плат, а за шкоду заподіяну майну потерпілих - 30 мінімальних заробітних плат у місячному розмірі, встановлених законом на дату настання страхового випадку на одного потерпілого.

Депутати запевняють, що законопроект   посилить захист прав та законних інтересів споживачів страхових послуг, зокрема осіб, які потрапили в дорожньо-транспортну пригоду.

На сьогоднішній день стаття 9 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачає розмір страхової суми за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих, становив 100 тисяч гривень на одного потерпілого, а розмір страхової суми за шкоду, заподіяну майну потерпілих, становив 50 тисяч гривень на одного потерпілого. Відповідно до Закону розміри страхових сум переглядаються Уповноваженим органом відповідно до рівня інфляції та індексу споживчих цін.

До 2020 року таким уповноваженим органом була Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Після Указу Президента України від 30.06.2020 № 259/2020  «Про припинення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг», правонаступниками став Національний банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Останній раз розмір страхових виплат переглядався згідно з Розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг № 538 від 09.04.2019 року страхові суми за внутрішніми договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності встановлюються у розмірі:

- за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю - 260 тис. грн на одного потерпілого;

- за шкоду, заподіяну майну потерпілих – 130 тис. грн на одного потерпілого.

Два роки ці суми не переглядалися, незважаючи на інфляцію та ріст мінімальної заробітної плати.

На практиці ж середній розмір виплати за шкоду, заподіяну майну, складає 17 тис. грн, а за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю – 25 тис. грн (при чинних лімітах у 130 тис. грн та 260 тис. грн відповідно). На розмір виплат більш за все впливають курс національної валюти при закупівлі запчастин транспортних засобів та розмір мінімальної заробітної плати при розрахунках шкоди життю та здоров’ю.

 

Раніше в Раді задумалися над поверненням прокурорам класних чинів та форменого одягу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси