Медикам пропонують спростити отримання компенсації за інвалідність через COVID-19

12:55, 29 апреля 2021
Депутати позитивно оцінюють свій законопроект, зазначаючи, що він «дозволить підвищити рівень соціальних гарантій прав» медиків, що лікують хворих на коронавірус.
Медикам пропонують спростити отримання компенсації за інвалідність через COVID-19
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький та група інших народних депутатів внесли до парламенту законопроект №5415 «щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від коронавірусної хвороби». Цим документом автори пропонують змінити особливості здійснення виплат медикам через погіршення стану здоров’я унаслідок коронавірусної хвороби, набутої при роботі з пацієнтами.

Так, зараз стаття 39 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що медичний працівник комунального чи державного закладу має право на компенсацію у розмірі від 300 прожиткових мінімумів «у разі встановлення групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику».

У пояснювальній записці автори зазначають – чинні на сьогодні положення закону сформульовані таким чином, що у певних випадках не дозволяє медикам отримати належну їм компенсацію. Вони посилаються на положення Бюджетного кодексу, яким передбачено, що бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року.

Разом із тим, медики, які звертаються до Фонду соціального страхування за належними їм виплатами та які захворіли у 2020-му році, починають звертатися до Фонду із документами про встановлення групи інвалідності вже у році 2021-му. Це породжує проблему: «Враховуючи вищезазначені норми Закону [«Про захист населення від інфекційних хвороб»], Фонд не має правових підстав на проведення страхових виплат медичним працівникам, яким групу інвалідності встановлено поза межами календарного року».

Для того, щоб забезпечити надання обіцяних соціальних гарантій медикам, законопроект передбачає внесення змін до тієї самої статті 39 закону. Депутати пропонують змінити формулювання наведеного вище положення цієї статті таким чином, щоб медик мав право звернутися за страховими виплатами «у разі встановлення групи інвалідності внаслідок захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) протягом одного року з дня захворювання, за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження». Також пропонується закріпити, що розмір виплати становить не менше 300 прожиткових мінімумів станом на 1 січня року, в якому особі встановлено групу інвалідності.

За словами авторів, такі «технічні» зміни матимуть позитивні соціальні наслідки, «оскільки дозволить підвищити рівень соціальних гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб та усунути бюрократичні неточності».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що миття дітьми вікон авто у заторах пропонують визнати адміністративним правопорушенням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді