Миття дітьми вікон авто у заторах пропонують визнати адміністративним правопорушенням

13:20, 20 апреля 2021
Батькам «правопорушників» загрожуватиме штраф до 1020 гривень або до 69 годин громадських робіт.
Миття дітьми вікон авто у заторах пропонують визнати адміністративним правопорушенням
Джерело фото: led-style.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів подала до Верховної Ради законопроект, яким пропонує карати безвідповідальних батьків, які використовують – або дозволяють використовувати – своїх дітей для жебрацтва та протиправної торгівлі на дорогах. Відповідний документ зареєстрований у парламенті під номером №5396.

«Необхідність прийняття закону обумовлюється активними діями осіб, малолітніх та неповнолітніх дітей на проїжджій частині дороги у вигляді торгівлі товарами (квітами, надувними кульками тощо), пропонування та/або надання послуг з миття скла та фар транспортних засобів, що спричиняє перешкоди для дорожнього руху, затори, дорожньо-транспортні пригоди і, в окремих випадках, має наслідком завдання водіями транспортних засобів тілесних ушкоджень та/або смерті таких осіб», – пишуть автори у пояснювальній записці.

Створення дітьми перешкод для руху машин

Статтю 139 Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити двома новими частинами наступного змісту:

  • Створення перешкод для дорожнього руху неповнолітньою дитиною віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років тягнуть за собою накладення на батьків або осіб, які їх заміняють, штрафу у розмірі сорока неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин;
  • Створення перешкод для дорожнього руху малолітньою дитиною тягнуть за собою накладення на батьків або осіб, які їх заміняють, штрафу у розмірі п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до п’ятдесяти годин.

У разі, якщо створення дитиною перешкод призвело до пошкодження машин, вантажів чи іншого майна, це тягнутиме за собою штраф у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів або 50-60 годин громадських робіт.

Торгівля дітьми з рук у невстановлених місцях

Дві нових частини у редакції законопроекту мають з’явитися й у статті 160 КУпАП, яка визначає відповідальність за торгівлю у невстановлених місцях. До «невстановлених» відносяться багато місць, але у пояснювальній записці йшлося лише про торгівлю на дорогах. Депутати пропонують встановити, що за торгівлю у невстановлених місцях дітьми 14-16 років батьки будуть платити від 3 до 9 неоподатковуваних мінімумів штрафу. Якщо до такої торгівлі залучатимуть дітей молодшого віку, штраф збільшується до 5-10 мінімумів. В обох випадках товари такої протиправної торгівлі можуть бути конфісковані.

Авторами цього законопроекту, серед іншого, є двоє членів Правоохоронного комітету, який буде профільним під час розгляду цього документу. Більше того, Владлен Неклюдов на одному із попередніх засідань комітету вже оголошував про роботу над цим законопроектом і його ключові положення – така ініціатива отримала попередню підтримку. Тож варто очікувати, що цей законопроект доволі скоро потрапить на розгляд до зали парламенту.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Правоохоронний комітет підтримав законопроект про електронне досудове розслідування і рекомендував парламенту ухвалити його за основу і в цілому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду