Адміністрація Байдена підтримає зняття прав інтелектуальної власності з вакцин проти COVID-19

10:35, 6 мая 2021
Судячи з усього, США підтримують лише рішення щодо вакцини, хоча переговори у СОТ також стосуються засобів запобігання і лікування.
Адміністрація Байдена підтримає зняття прав інтелектуальної власності з вакцин проти COVID-19
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Адміністрація Джо Байдена оголосила, що вона планує підтримати тимчасову відмову від прав власності на вакцини проти COVID-19. Таке рішення активно просувають Індія та Південна Африка, а США раніше послідовно були частиною табору «проти» такого рішення разом з іншими розвиненими країнами – про це повідомляє Law360.com.

Відповідне оголошення від імені адміністрації президента зробила Торгова представниця США Кетрін Тай: «Це глобальна криза у галузі охорони здоров’я, і надзвичайні обставини у вигляді пандемії COVID-19 вимагають надзвичайних заходів. Наша адміністрація цілком підтримує захист прав інтелектуальної власності, але з метою закінчення пандемії вона підтримує тимчасову відмову від цього захисту для вакцин від COVID-19».

Тай додала, що США будуть брати участь у відповідних переговорах у рамках Всесвітньої організації торгівлі, але одразу попередила, що «ці переговори триватимуть певний час, зважаючи на заснованій на консенсусі природі цієї інституції та складність питань, яких це стосується». Також варто звернути увагу, що оголошення Торгової представниці щодо підтримки адміністрації стосувалося лише інтелектуальних прав на вакцини. Натомість переговорити у СОТ ведуться щодо всього, що стосується «запобігання, локалізації та лікування» коронавірусу.

Нагадаємо, що станом на сьогодні переговори щодо цього питання у рамках СОТ проходили вже тричі: у жовтні та грудні 2020 і у березні 2021 років. Усі вони завершилися нічим через вже згаданий заснований на консенсусі процес ухвалення рішень. Проти відповідної угоди, серед іншого, виступали представники Європейського Союзу, Сполучених Штатів та Великобританії, за угоду виступали делегації 57 країн. Можна відзначити, що позиції делегацій поділилися за принципом розвинуті країни – країни, що розвиваються. Перші виступають проти угоди, а другі – за. Єдиним винятком із цього розподілу стала Бразилія – вона виступила проти угоди, хоч належить до країн, що розвиваються.

На останній зустрічі у березні представник Південно-Африканської Республіки порівняв пандемію коронавірусу із ВІЛ/СНІД. Він наголосив, що свого часу щонайменше 11 мільйонів людей в Африці померли від СНІДу через відсутність доступу до необхідних ліків, що також лежить на відповідальності фармацевтичних компаній. Представник ПАР також зазначив, що має сумніви щодо справжніх намірів розвинутих країн щодо протидії угоді.

У свою чергу, делегація від Сполучених Штатів тоді притримувалася іншої позиції. Вони привітали подальше обговорення питання, але закликали інші країни пам’ятати про важливість інтелектуальних прав у якості стимулу до інновацій. Що ж саме змінилося з того часу у ставленні Білого Дому до цього питання – поки що незрозуміло. Проте можна стверджувати, що зміна позиції Сполучених Штатів може вплинути і на інші країни «розвинутого блоку» у питанні інтелектуальних прав принаймні на вакцину. У разі ухвалення такого рішення, вакцина стане більш доступною для багатьох країн.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що FDA дозволила продовжити використання вакцини Johnson & Johnson у США після перевірки на побічні ефекти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки