Профільний комітет Ради підтримав надання пільг на оформлення закордонного паспорта

14:35, 19 мая 2021
Особи з інвалідністю І та ІІ групи, а також діти до 16 років отримають право не платити консульський збір.
Профільний комітет Ради підтримав надання пільг на оформлення закордонного паспорта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту схвалити у другому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій (р. № 4539).

Законопроектом передбачено, що:

- за оформлення в закордонних дипломатичних установах України паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не досягли шістнадцятирічного віку, особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1 і 2, особам з інвалідністю І та ІІ групи та дітям з інвалідністю консульський збір не справляється;

- за вчинення нотаріальних дій за кордоном за зверненнями осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорій 1 і 2, осіб з інвалідністю І та ІІ групи та дітей з інвалідністю консульський збір не справляється.

Депутати рекомендували включити законопроект про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо виплати допомоги особам, які здійснюють догляд за дітьми при закритті дошкільного закладу освіти та загальноосвітньої школи на період карантину (р. № 4013, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші) до порядку денного і схвалити за основу.

Законопроектом зокрема передбачено:

    - надання права одержувати допомогу по частковому безробіттю до догляду за дітьми до 12 років включно при закритті дошкільного закладу освіти та  загальноосвітньої школи на період карантину;

    - виплата допомоги по частковому безробіттю по догляду за дітьми при закритті дошкільного закладу освіти та загальноосвітньої школи на період карантину, але не менше двократного розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше чотирикратного розміру фактичного прожиткового мінімуму для працездатних. Сума цієї допомоги відшкодовується роботодавцю Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

 Також депутати вирішили включити до порядку денного і створити робочу групу стосовно законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення розміру мінімальної заробітної плати та з метою розширення соціально-економічних гарантій, наданих працівникам бюджетного сектору економіки, іншим найманим працівникам, малому та середньому бізнесу, у зв'язку з прийняттям Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (р. № 3998, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

 У законопроекті прописано, що починаючи з 1 січня 2021 року розмір мінімальної заробітної плати встановлюється на рівні, що не може бути меншим подвійного розміру прожиткового мінімуму.

Також там прописано, що протягом періоду з 1 вересня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби, застосовується розмір мінімальної заробітної плати, діючий станом на 1 січня 2020 року для:

- розрахунку мінімального страхового внеску, який сплачується за себе платниками;

- розрахунку максимальної величини бази нарахування єдиного внеску;

- визначення фіксованих ставок єдиного податку для платників другої групи.

Депутати також прописали норму, що на території України заробітна плата нараховується та виплачується працівнику виключно в гривні, незалежно від його громадянства та резидентського статусу, та видається у готівковій формі або перераховується на рахунки, самостійно визначені працівником.

Виплата заробітної плати в інших формах (валютах) забороняється, крім випадків, визначених нормами міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких було надано Верховною Радою України.  

Також члени комітету рекомендували Верховній Раді відправити на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення осучаснення та підвищення розмірів пенсій (р. № 4038, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

Раніше у Раді зареєстрували законопроект, який збільшить ліміти доходів для ФОПів та дозволить підприємцям наймати більше працівників.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області