ВС роз’яснив, чи може один орган державної влади звертатися з позовом до іншого органу

14:00, 23 мая 2021
За загальним правилом один орган державної влади не може звертатися з позовом до іншого органу, бо це означатиме позов держави до неї самої.
ВС роз’яснив, чи може один орган державної влади звертатися з позовом до іншого органу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу №540/2804/19 та встановив, що за загальним правилом один орган державної влади не може звертатися з позовом до іншого органу, бо це означатиме позов держави до неї самої. Винятком є компетенційний спір.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що Каховське міжрайонне управління водного господарства звернулося до Херсонського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до старшого державного інспектора – начальника відділу контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, в якому просило скасувати припис про усунення порушень та повідомлення про сплату шкоди.

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду у задоволенні позову відмовлено. Постановою П’ятого апеляційного адміністративного суду рішення суду першої інстанції скасовано та закрито провадження у справі.

Висновок Верховного Суду

Колегія суддів Верховного Суду погодилась з висновками суду апеляційної інстанції про те, що спір у цій справі не відноситься до компетенційних, оскільки у цьому випадку не йдеться про спір про розмежування компетенції між Каховським МУВГ та Головним управлінням Держгеокадастру у Херсонській області, оскільки позивач звертається до суду з вимогою скасувати рішення (припису) суб`єкта владних повноважень, який, реалізуючи компетенцію у сфері нагляду за дотриманням земельного законодавства, зобов`язав Каховське МУВГ забезпечити використання земельних ділянок до умов їх надання.

При цьому, зі змісту позову вбачається, що Каховське МУВГ обґрунтувало своє право на звернення до суду з цим позовом саме порушенням Держгеокадастром порядку проведення перевірки у формі обстеження земельної ділянки.

Судді ВС підкреслили, що Статтею 28 Закону України від 17 березня 2011 року № 3166-VI «Про центральні органи виконавчої влади» закріплено право міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів звертатися до суду, якщо це необхідно для здійснення їхніх повноважень у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

Водночас згідно зі ст. 21 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» право судового оскарження рішень органів державного нагляду (контролю) надано лише суб`єкту господарювання.

Колегія суддів вважає, що апеляційний суд дійшов вірного висновку про те, що оскільки право Каховського МУВГ на звернення до адміністративного суду з позовними вимогами про скасування припису та повідомлення про сплату шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтованого покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, не закріплені у жодному нормативно-правовому акті, то Каховське міжрайонне управління водного господарства у цій справі не має права на звернення до суду.

За таких обставин, колегія суддів погодилась з висновком суду апеляційної інтонації щодо наявності передбачених п. 1 ч. 1 ст. 238 КАС України підстав для закриття провадження у справі.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС нагадав, до чого може призвести ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду