Верховний Суд розповів про вимоги до форми та змісту письмових заяв, клопотань, заперечень

17:00, 28 мая 2021
Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої статті 170 ГПК, повертає її заявнику без розгляду.
Верховний Суд  розповів про вимоги до форми та змісту письмових заяв, клопотань, заперечень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглянув справу №  910/23066/15 та зазначив, що суд, встановивши, що  письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої статті 170 ГПК, повертає її заявнику без розгляду.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що ТОВ «Р» звернулось до господарського суду міста Києва з заявою про роз’яснення судового рішення щодо його виконання. Ухвалою Господарського суду міста Києва заяву ТОВ «Р» повернуто без розгляду.

Ухвалу мотивовано тим, що заяву подано без дотримання положень, визначених ст. 170 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, у заяві відсутні відомості про повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційні коди учасників справи, перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення), до заяви не додано доказів її надіслання (надання) іншим учасникам справи, а також не підтверджено повноважень особи, що її підписала, а тому вона підлягає поверненню заявнику без розгляду, на підставі положення ч. 4 ст. 170 ГПК України.

Не погоджуючись з вказаною ухвалою ТОВ «Р» звернулось до апеляційного суду з апеляційною скаргою на зазначену ухвалу.  Постановою Північного апеляційного господарського суду здійснено процесуальне правонаступництво позивача, замінено ПАТ «Д» на його правонаступника ТОВ «Ф». Ухвалу Господарського суду міста Києва залишено без змін.

Висновок Верховного Суду

ВС зазначив, що суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції про повернення без розгляду, на підставі частини четвертої статті 170 ГПК України, поданої відповідачем заяви щодо роз`яснення судового рішення, зважаючи на те, що у заяві були відсутні відомості про повне найменування, місцезнаходження та ідентифікаційні коди учасників справи, перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення), до заяви не додано доказів її надіслання (надання) іншим учасникам справи, а також не підтверджено повноважень особи, що її підписала.

Суд касаційної інстанції погоджується з такими висновками судів попередніх інстанцій, зважаючи на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 161 ГПК України, що закріплена у параграфі 1 «Заяви по суті справи»  Глави 1 Розділу ІІІ, заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Тоді як параграфом 2 «Заяви з процесуальних питань»  цієї Глави та Розділу визначено форму і зміст заяв, клопотань, заперечень, які можуть бути подані при розгляді справи судом учасниками судового процесу.  У цих заявах, клопотаннях, запереченнях учасники викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань.

При цьому ВС підкреслив, частинами 2, 3 ст. 169 ГПК України визначено, що заяви, клопотання і заперечення подаються в письмовій або усній формі. У випадках, визначених цим Кодексом, або на вимогу суду заяви і клопотання подаються тільки в письмовій формі. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Водночас частини 1-3 ст. 170 цього Кодексу містять загальні вимоги до всіх без виключення заяв, поданих з процесуальних питань. Так, зокрема, така заява має містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення); до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

ВС зауважив, що вказані вимоги стосуються і заяви про роз`яснення судового рішення, поданої відповідачем на підставі ст. 245 ГПК України, оскільки вказану заяву подано з процесуальних питань.

При цьому,  у частині 4 ст. 170 цього Кодексу визначено, що суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

З урахуванням вищезазначеного суд касаційної інстанції погоджується з висновками судів попередніх інстанції про наявність підстав, передбачених частиною 4 ст. 170 ГПК України, для повернення поданої відповідачем заяви, оскільки вказана заява не відповідала формі та змісту, які  визначені  у частинах 1-3 ст. 170 ГПК України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи може майно комунальної власності передаватися в оперативне управління підприємствам: позиція ВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду