Чи скасують обов’язковість внесення до трудової книжки запису про стажування

17:24, 7 июня 2021
Профільний комітет парламенту розглянув законопроект, який вводив можливість оформлення стажування без необхідності подання повідомлення до контролюючих органів.
Чи скасують обов’язковість внесення до трудової книжки запису про стажування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів  відправив на доопрацювання законопроект про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо стимулювання створення нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва (р. № 3812, доопрацьований, н.д. О.Устенко).

Проектом було запропоновано закріпити офіційне поняття стажування  на суб'єктах малого підприємництва.

Також депутат пропонував:

- ввести можливість оформлення стажування осіб на підставі внутрішнього наказу такого роботодавця, без необхідності подання повідомлення до контролюючих органів;

- звільнити від обов’язку внесення запису до трудової книжки особи, що проходить стажування;

- ввести обов’язок для роботодавця – в разі успішного закінчення стажування офіційно працевлаштувати особу, що пройшла стажування, в разі неуспішного проходження стажування – видати довідку з обґрунтуванням підстав для відмови у працевлаштуванні.

Міністерство економіки не підтримало даний законопроект. Відтак  депутати теж висловили невдоволення, що стажування може бути не внесено до трудової книжки. Тому рекомендували автору доопрацювати законопроект.

Далі депутати не змогли дійти згоди стосовно двох законопроектів. Зокрема, проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо поліпшення надання соціальних послуг (р. № 3028а, н.д. Ю.Тимошенко  та інші народні депутати України) та про внесення змін до Закону України «Про соціальні послуги» щодо розширення сфери надання соціальних послуг (р. № 3028а-1, н.д. Н.Королевська  та інші народні депутати України).

Першим законопроектом передбачено, що при визначенні умов надання соціальних послуг враховуються фактичні прожиткові мінімуми. На відміну від проекту № 3028а альтернативним проектом пропонується:

- встановити, що малозабезпечена особа – це особа, середньомісячний сукупний дохід якої за останніх шість календарних місяців, що передують місяцю звернення за наданням соціальних послуг, не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, тобто підвищити критерій малозабезпеченості з 2-х до 4-х розмірів прожиткового мінімуму;

- збільшити у 2 рази величини середньомісячного сукупного доходу, від яких залежить безоплатність та часткова оплатність наданих соціальних послуг.

Міністерство соціальної політики України не підтримало дані законопроекти через те, що парламент вже схвалив зміни, які стосуються прожиткового мінімуму. Депутати не змогли дійти згоди при голосуванні за включення до порядку денного, 5 парламентарів утрималось.

Також парламентарі відхилили проект Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо зменшення пенсійного віку та страхового стажу як умов призначення пенсії за віком та відновлення розміру коефіцієнту страхового стажу 1,35 (р. № 3052, доопрацьований, н.д. Н.Королевська та інші народні депутати України).

Наприкінці члени комітету рекомендували доопрацювати автору два законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України щодо пільгових умов ввезення на митну територію України транспортних засобів (р. № 4172, н.д. Є.Брагар та інші) та про внесення змін до Митного кодексу України щодо пільгових умов ввезення на митну територію України транспортних засобів (р. № 4173, н.д. Є.Брагар та інші).

Раніше Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відхилив законопроекти, які стосуються введення загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду