НАЗК приховало Правила автоматизованої перевірки декларацій, - Трансперенсі Інтернешнл Україна

12:51, 9 июня 2021
Нові правила автоматизованої перевірки декларацій вже почали діяти, однак нам невідомо, в якій формі відбулось їхнє затвердження.
НАЗК приховало Правила автоматизованої перевірки декларацій, - Трансперенсі Інтернешнл Україна
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надало тлумачення, що ВСІ документи НАЗК є інформацією з обмеженим доступом.

«Під внутрівідомчою службовою кореспонденцією слід розуміти будь-який документ незалежно від його назви та реквізитів, який підготовлений будь-якою особою (службовцем) всередині суб’єкта владних повноважень та адресатом якого є інша особа чи структурний підрозділ цього суб’єкта владних повноважень.

Таким чином, запитувана інформація є службовою та відповідно до ст. 6 Закону – інформацією з обмеженим доступом.

Ураховуючи викладене, матеріали пов’язані зі здійсненням контрольних, наглядових функцій Національного агентства з питань запобігання корупції, до прийняття відповідних рішень, не можуть бути надані у межах розгляду цього запиту», - зазначило НАЗК у відповідь на запит «Судово-юридичної газети».

Отже, відповідно до наданого НАЗК роз’яснення службовою інформацією є будь-який документ, виготовлений НАЗК.

Тепер на цю проблему звернули увагу і громадські організації.

Так, Трансперенсі Інтернешнл Україна закликала НАЗК не приховувати правила автоматизованої перевірки декларацій.

«Раніше оприлюднення правил здійснення автоматизованої перевірки декларацій дозволяло виявляти недоліки у них та висловлювати конструктивні пропозиції щодо їх усунення. Наразі немає можливості оцінити, чи визначені НАЗК правила є достатньо ефективними. Адже агентство отримало можливість змінювати правила без будь-якого зовнішнього контролю та обговорень.

За нашою інформацією, нові правила контролю вже почали діяти, однак нам невідомо, в якій формі відбулось їхнє затвердження. Агентство фактично не надало їх громадськості.

На сайті вони теж не оприлюднені.

Втім, НАЗК не має жодних правових підстав для прийняття такого рішення: правила автоматизованої перевірки апріорі не належать до таємної чи конфіденційної інформації, а підстави віднести їх до службової інформації відсутні з дня затвердження відповідного акта.

Крім цього, будь-яке обмеження доступу до публічної інформації має ґрунтуватись на результатах так званого "трискладового тесту", за яким обмеження може відбуватись лише задля обмеженого кола інтересів, яким оприлюднення такої інформації може зашкодити. Суспільний інтерес у такій інформації повинен бути меншим за можливу шкоду від оприлюднення інформації. Такий підхід суперечить засадничим принципам прозорості та відкритості діяльності органу. Подібні незаконні рішення підривають довіру суспільства до діяльності НАЗК та унеможливлюють дієвий громадський контроль.

Громадськість закликає Агентство скасувати незаконне обмеження доступу до акта, який визначає порядок здійснення логічного та арифметичного контролю декларацій, а також провести повноцінні консультації та обговорення щодо підходів до здійснення цього та інших видів контролю й перевірки декларацій», - зазначено у заяві організації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді