Рада визначить перелік злочинів, які підслідні Бюро економічної безпеки

12:21, 17 июня 2021
Законопроект встановлює підслідність БЕБ та уточнює зміст КК у частині відповідальності за невиконання судового рішення.
Рада визначить перелік злочинів, які підслідні Бюро економічної безпеки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні законопроект № 3959-1 «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України» з пропозиціями Комітету.

Вищезазначений законопроект доповнює ухвалений 28 січня 2021 року у другому читанні закон № 1150-IX «Про Бюро економічної безпеки України».

Останній остаточно ліквідовує податкову міліцію та позбавляє СБУ функцій у сфері економіки. Ним створюється Бюро економічної безпеки, яке боротиметься зі злочинами у сфері економіки, у тому числі проводитиме оперативну роботу, якою раніше займалася СБУ.

Проте документом не визначаються процесуальні норми, на підставі яких Бюро повинно працювати.

Нардепи виділили цілий блок питань, які стосуються кримінальної та адміністративної юстиції в окремий законопроект.

Законопроектом пропонуються наступні зміни до законодавства:

У Кодексі про адміністративні порушення:

а) визначається відповідальність працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами;

б) передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до Бюро економічної безпеки України.

У Кримінальному кодексі України вводиться відповідальність за шахрайство з податком на додану вартість, як окремий вид кримінального правопорушення, розслідування якого віднесено до компетенції Бюро економічної безпеки України (нова стаття 222).

Деталізується стаття 382 КК «Невиконання судового рішення».

У Кримінальному процесуальному кодексі України:

а) визначена основна та додаткова підслідність Бюро економічної безпеки України;

б) внесені необхідні зміни щодо виключення такого суб’єкта кримінального провадження, як «орган, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства», та введення нового суб’єкта – Бюро економічної безпеки України.

в) закріплені повноваження для здійснення оперативними підрозділами Бюро економічної безпеки України негласних слідчих (розшукових) дій, а також пропонуються інші зміни задля належного досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро економічної безпеки України.

Детективи органів Бюро економічної безпеки України будуть здійснювати досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених статтями 199, 204, 2051, 206, 212, 2121, 2181, 219, 2201, 2202, 222, 2221, 2222, 2231, 2232, 224, 229, 231, 232, 2321, 2322, 233 Кримінального кодексу України.

Крім того, в Україні встановлять штрафи за невиконання вимог дисциплінарного інспектора ВРП

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки