«Щоб не зустрітися з економічною кризою восени»: чому «Слуги народу» підтримали поправку до закону про ВККС щодо міжнародних експертів

11:19, 30 июня 2021
«Переговорники від України, які ведуть перемовини щодо макрофінансової допомоги, можливості залучити кошти для того, щоб ми перекредитувалися, виплатили зовнішні борги і не впали в фінансову яму, досягнули такої домовленості, що законопроект про ВККС має виглядати саме так», — Галина Янченко.
«Щоб не зустрітися з економічною кризою восени»: чому «Слуги народу» підтримали поправку до закону про ВККС щодо міжнародних експертів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 червня Верховна Рада України ухвалила другому читанні законопроект 3711-д щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Під час розгляду поправок було прийнято раніше відхилену Комітетом з питань правової політики поправку № 453 авторства Анастасії Радіної, Микити Потураєва та інших депутатів від «Слуги народу.

Саме ця поправка була принциповою, адже вона надає пріоритет голосам міжнародних експертів при голосуванні Конкурсної комісії, яка визначатиме членів ВККС.

Так, відповідно до неї пропонується, щоб рішення першого складу Конкурсної комісії ухвалювалося, якщо за нього проголосували не менше ніж чотири члени Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями.

У разі однакової кількості голосів «за» і проти» голоси трьох членів Конкурсної комісії, з яких двоє запропоновані міжнародними та іноземними організаціями, є вирішальними.

Також для підтримки діяльності першого складу Конкурсної комісії та роботи її членів Конкурсна комісія може залучати додаткових експертів та фахівців, запропонованих на її запит міжнародними та іноземними організаціями. Фінансування діяльності таких експертів та фахівців здійснюється за кошти таких міжнародних та іноземних організацій. Такі експерти та фахівці мають доступ до всіх документів та інформації, пов’язаної із проведенням конкурсу на зайняття посади члена ВККС.

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, Голова Тимчасової спеціальної комісії ВР з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко прокоментувала Право ТВ, чому депутати підтримали таку поправку, адже раніше щодо неї точилися дискусії стосовно посягання на суверенітет України.

«Я виступаю за більшу суб’єктність України. Але у цьому випадку так сталося, на жаль, що переговорники від України, які ведуть перемовини щодо макрофінансової допомоги, можливості залучити кошти в Україну для того, щоб ми перекредитувалися, виплатили зовнішні борги і не впали в фінансову яму, досягнули такої домовленості, що законопроект про ВККС має виглядати саме так.

Є ще ряд інших маркерів, які ми маємо досягнути для того, щоб отримати дешевий кредит і не зустрітися з економічною кризою восени.

Подобається це мені? Напевно, не дуже. Чи є в України інший вихід? Напевно, не зовсім, тому що політика це, на жаль, мистецтво компромісів», - сказала народний депутат.

Детальніше стосовно цього законопроекту та думки депутатів дивіться у сюжеті Право ТВ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області