Коли суд може залишити позов без розгляду

08:10, 10 августа 2021
ВС: навіть маючи докази поважності причин неявки позивача, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо нез’явлення позивача є перешкодою для розгляду справи.
Коли суд може залишити позов без розгляду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду розглянув справу № 359/7882/19, в якій досліджував питання залишення позову без розгляду.

Обставини справи

З матеріалів справи відомо, що позивач звернулась до суду з позовом до відповідача, у якому просила встановити факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, визнати право власності на частку у спільному майні та змінити черговість у праві на спадкування за законом.

Суд першої інстанції позовну заяву залишив без розгляду на підставі пункту 3 частини першої статті 257 ЦПК України. Ухвала суду першої інстанції мотивована тим, що позивач та її представник повторно не з`явилися в судове засідання без поважних причин.  Позивач не зверталася до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності.

Апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Висновок Верховного Суду

Судді Верховного Суду відзначили, що однією з підстав для залишення позову без розгляду є повторна, тобто двічі поспіль, неявка в судове засідання позивача, якщо від нього не надходило  заяви про розгляд справи без його участі та існують перешкоди для такого розгляду.

При цьому позивач має бути належним чином і в установленому порядку повідомлений про дату, час і місце як першого, так і другого судового засідання, в яке він не з’явився.

Процесуальний закон не вказує на необхідність врахування судом поважності причин повторної неявки позивача до суду. Такі положення процесуального закону пов’язані із принципом диспозитивності цивільного судочинства, у відповідності до змісту якого особа, яка бере участь у справі, самостійно розпоряджається наданими їй законом процесуальними правами.

Також Верховний Суд зазначив, що навіть маючи докази поважності причин неявки позивача, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо нез’явлення позивача є перешкодою для розгляду справи. Зазначена норма дисциплінує позивача, як ініціатора судового розгляду, стимулює його належно користуватися своїми правами та не затягувати розгляд справи. Якщо позивач не може взяти участь в судовому засіданні, він має право подати заяву про розгляд справи за його відсутності. Така заява може бути подана на будь-якій стадії розгляду справи.

Правове значення в даному випадку має лише належне повідомлення позивача про день та час розгляду справи, повторність неявки в судове засідання та неподання заяви про розгляд справи за відсутності позивача.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, позивач та її представник були в установленому порядку повідомлені про дату, час і місце проведення судових засідань, однак у судові засідання, призначені на 18 лютого 2021 року та на 1 березня 2021 року, не з’явилися, та заяви про розгляд справи без її участі позивачка не подавала до суду.

ВС врахував, що справа тривалий час перебувала на розгляді в суді першої інстанції, розгляд справи відкладався за клопотанням представника позивачки, яка належним чином була повідомлена про призначення, дату та час розгляду справи, суд першої інстанції правомірно залишив позов без розгляду на підставі пункту 3 частини першої статті 257 ЦПК України у зв’язку із повторною неявкою позивачки в судове засідання.

Верховний Суд залишив рішення суду першої та апеляційної інстанції без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про визнання поширеної інформації недостовірною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді