Із закриттям вишів треба почекати, а математику треба робити популярною: ідеї Зеленського стосовно української освіти

12:53, 27 августа 2021
Володимир Зеленський прокоментував роль Президентського університету в розвитку освіти та причини провалу третини учнів на ЗНО з математики.
Із закриттям вишів треба почекати, а математику треба робити популярною: ідеї Зеленського стосовно української освіти
Джерело фото: ОП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Треба почекати із закриттям українських вишів, бо десятки тисяч людей залишаться без роботи. Про це зазначив президент України Володимир Зеленський в ефірі програми «Право на владу. Покоління незалежних».

Відповідаючи на питання стосовно будівництва Президентського університету і проблем матеріально-технічної бази решти вишів, коли зокрема взимку холодно в аудиторіях, Зеленський відзначив, що Президентський університет – це формат, який має показати, що можна робити з українськими вишами.

«Країна на освіту звертає увагу. Одразу 150, 12, 160 вузів побудувати і сказати ось це пріоритетність ніхто не зможе. Якби ви пішли працювати в міністерство освіти і науки, ви б сказали вихід є. Ось беремо 30 пріоритетних вузів, а решту закриємо. Будуть кращі учні, кращі рейтинги. Але десятки тисяч людей будуть без роботи. Можна це дозволити…, але люди будуть без роботи.  З цим трішечки треба почекати. Президенський університет  - це формат, де буде відповідна заробітна плата учня. Бо навчання - це складна робота, бо треба навчатися, треба бути науковцем, експериментатором», - сказав президент і вказав, що цей виш, якщо запрацює, то покаже, що це можливо робити з українськими вишами.

Зачепили під час розмови і проблему математичної освіти. Зокрема, обговорили гості з президентом факт того, що у цьому році третина випускників шкіл під час Зовнішнього незалежного оцінювання не змогла скласти на пороговий бал тест з математики.

Зеленський вказав, що на його думку, причиною цього став той факт, що в Україні тривалий час були популярними спеціальності, де не треба було вчити математику: юриспруденція, психологія тощо.

«Україна в якийсь час почала перетворюватися в гуманітарну країну. Країну юристів. Ціле покоління не вивчало математику, тому її треба робити популярною», – заявив президент.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ЗНО з математики стало справжнім провалом. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) 31,11% учнів не подолали поріг з математики, який був встановлений у 10 балів. Для порівняння пороговий бал з іноземних мов складав 18, з фізики – 12. 

У цьому році ЗНО з математики стало обов’язковим для всіх випускників шкіл, незалежно від того, чи вступає абітурієнт на програміста, артиста чи лікаря.

У попередні роки математика була одним із обов’язкових предметів і її складати вступник мав, якщо це було передбачено вимогами спеціальності. Тепер же, як пояснила «Судово-юридичній газеті» колишній представник Комітету з питань освіти, науки та інновацій Інна Совсун, введення обов’язкового ЗНО з математики було зумовлене результатами міжнародного дослідження, які показали, що близько 36% українських учнів не знає математику на базовому рівні. Відтак обов’язкове ЗНО мало мотивувати учнів, які не збиралися вступати на технічні спеціальності, вчити предмет та бути маркером для державних органів.

«Рішення додати цього року математику як обов’язковий предмет до ЗНО – абсолютно правильне за умови, якщо Україна хоче розвивати економіку та створювати не сировину на експорт, а підприємства, що генеруватимуть додану вартість», – сказав у коментарі пресслужбі партії «Слуга народу» депутат Сергій Колебошин і пояснив, що для цього «потрібні люди з інженерною освітою, нам потрібен розвиток природничо-математичних наук».

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду