Зміна умов формування керівництва Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування та обов’язковий електронний медичний висновок: які зміни підготувала Третьякова

13:22, 7 сентября 2021
Галина Третьякова пояснила, що внесення цього законопроекту до парламенту обумовлене необхідністю фінансового контролю над членами правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України.
Зміна умов формування керівництва Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування та обов’язковий електронний медичний висновок: які зміни підготувала Третьякова
фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати пропонують змінити умови формування керівництва Фонду соціального страхування України, а також закріпити необхідність створення медичного висновку в електронній формі. Про це йдеться у законопроекті №5887 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. Авторами законопроекту зазначена група депутатів на чолі з головою комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третяьковою.

Автор пише, що внесення цього законопроекту до парламенту обумовлене необхідністю фінансового контролю над членами правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України.

На її думку, фінансовий контроль передбачає перевірку господарських і фінансових операцій щодо їх достовірності, доцільності й ефективності. Депутат сподівається, що зміни вирішать проблему ефективного використання бюджетних коштів.

Зокрема, Третьякова пропонує, аби загальнообов'язкове державне соціальне страхування громадян України здійснювалося за принципами участі (а не паритетного представництва, як зараз) представників усіх суб'єктів загальнообов'язкового державного соціального страхування в управлінні загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Позбавлять принципу паритетності і управління страховими фондами. Також вона висуває пропозицію позбавити Правління страхового фонду права призначати та звільняти директора виконавчої дирекції фонду, погоджувати кандидатури його заступників тощо.

Також вона пропонує, аби до складу правління Фонду входило 8 представників від держави та по 3 представники від застрахованих осіб та роботодавців, які виконують свої обов’язки на громадських засадах (зараз їх по 5).

Строк повноважень членів правління Фонду має становити три роки. При цьому голова правління Фонду має трьох заступників (зараз двох).

Пропонує Третьякова і змінити умови, коли засідання Фонду є правомочним. Зокрема, воно таким буде, якщо на ньому присутні більшість від загальної кількості членів правління (а не дві третини від кожної сторони, як зараз).

Виконавчу дирекцію очолює директор, який призначається та звільняється Кабінетом Міністрів України за поданням міністра соціальної політики.

Також пропонується скасувати принцип, згідно з яким на порядок використання Фондом коштів, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, бюджетне законодавство не поширюється.

Крім того, в Закон «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» прописується, що електронний реєстр листків непрацездатності створюється як складова частина реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

Медичний висновок  має бути створений в електронній формі на підставі медичних записів і зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я із використанням електронного цифрового підпису, що містить висновок  лікаря (комісії лікарів) за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Третьякова відкликала свій законопроект про заморозку окладів суддів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

 

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області