Дороги державного значення хочуть зробити платними: кого стосується законопроект

12:20, 22 сентября 2021
Законопроектом передбачається встановлення плати за користування автомобільними дорогами державного значення для вантажівок з 2023 року.
Дороги державного значення хочуть зробити платними: кого стосується законопроект
Джерело фото: nikopolnews.net
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 22 вересня Кабмін планує розглянути законопроект, яким планується  встановити плату за користування автомобільними дорогами для вантажівок з 2023 року.

Так, автори документу пояснюють, що знос дорожнього покриття при експлуатації, що спричиняють вантажівки, значно більший ніж від проїзду легкового автомобільного транспорту (за підрахунком іноземних експертів, різниця становить до 50 тис. раз, залежно від рівня навантаження). Існуюча в Україні система оподаткування та зборів не враховує цей фактор та призводить до того, що сплачують за інфраструктуру одні, а користуються інші.

Тож законопроектом передбачається встановлення плати за користування автомобільними дорогами загального користування державного значення  транспортними засобами з повною масою 12 т і більше, незалежно від країни реєстрації транспортного засобу.

Зазначається, що перелік доріг загального користування державного значення або їх окремих ділянок, на яких справляється плата за використання шосе, встановлюється Кабміном з урахуванням показника рівності проїзної частини доріг.

Зазначимо, що розмір плати та порядок їх нарахування  також буде встановлюватись Кабміном. Крім того, законопроектом встановлюється, що участь у дорожньому русі транспортних засобів, з яких відповідно до законодавства справляється плата за використання автомобільних доріг загального користування, допускається за наявності у транспортному засобі пристрою у справному стані, що підтверджується відповідним сертифікатом, який забезпечує передачу інформації щодо використання автомобільних доріг загального користування, та за умови внесення плати за використання автомобільних доріг.

У пояснювальній записці, а саме – у графі «фінансово-економічне обґрунтування», ініціатори законопроекту наголошують: кошти, отримані від запровадження такої системи, будуть спрямовуватись на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування, на яких справляється або планується справлятися зазначена плата.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва