Чи дозволять розраховуватися криптовалютою за товари та послуги: позиція НБУ та депутатів

08:00, 24 сентября 2021
Які ризики побачив Нацбанк в можливості розрахунків криптовалютами.
Чи дозволять розраховуватися криптовалютою за товари та послуги: позиція НБУ та депутатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Проводити розрахунки за допомогою криптовалют в Україні не дозволять. На цьому наголосив директор Департаменту стратегії та розвитку НБУ Арсен Макарчук під час круглого столу «Легалізація віртуальних активів по-українськи. Можливості та ризики».

Круглий стіл був присвячений Закону України «Про віртуальні активи» (що ухвалений Верховною Радою 08.09.2021 року та 21.09.2021 направлений на підпис Президенту України).

Закон набирає чинності з дня набрання чинності законом України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами, але не раніше дня опублікування цього Закону.

«Для нас було принципово, в першу чергу, щоб віртуальними активами, криптовалютами, не можна було б безпосередньо розрахуватися за товари та послуги. Щодо причин такої позиції... Варто говорити про те, що монетарний суверенітет, монопольне право на емісію грошей є невід’ємною характеристикою держави. Щойно ви випускаєте в економіку ще один емісійний центр, ще когось, хто може випускати гроші, ви фактично віддаєте метр державного кордону невідомим людям. І таким чином ви вже не можете нести відповідальність ні за інфляцію, яка є в цій країні, ні за фінансову стабільність в цілому», – пояснив представник НБУ. 

З ним частково погоджуються автори законопроекту (а відтепер вже і Закону) «Про віртуальні активи».

«Так, напряму, не можна буде. Не можна буде прийти в магазин і за товари і послуги перерахувати на гаманець продавця криптовалюту. Але, так як зараз відбувається, наприклад, з валютою класичною, коли ви доларовою карткою можете заплатити насправді в магазині, просто на стороні якоїсь фінансової компанії чи банку відбувається конвертація в гривню, на рахунок заходить вже гривня до продавця товарів і послуг. Так само, тут з’являться різні компанії з ліцензією Нацбанку, які будуть пропонувати послуги, буде проводитись обмін і вже за гривню ви можете купувати все що завгодно, але це буде зручно», – повідомляють представники депутатського корпусу.

Заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, коментуючи можливість обігу криптовалют, пояснює таке:

«Закон не регулює криптовалюти. Це не закон про криптовалюти. Це закон про віртуальні активи. Віртуальні активи – це не криптовалюти, і не валюти, і не криптоактиви. Це набагато ширше. Якщо б ми хотіли врегулювати криптовалюти, то їх місце чи визначення було б абсолютно інше. Але ми створювали підґрунтя для цілого пласту нової економіки».

«Біткойн не є предметом регулювання. Є предметом регулювання будь-який токен. Є предметом регулювання безпосередньо віртуальний актив. Предметом регулювання цього закону є діяльність професійних постачальників послуг. Тому що біткойн неможливо контролювати взагалі. Він знаходиться в розподіленій мережі, яка існує на всій планеті, до якої належать сотні тисяч та мільйони комп’ютерів. Емітент біткойна невідомий, його немає. Як це можливо на рівні держави регулювати ? Це неможливо. Тому ми пішли іншим шляхом. Треба розуміти, що закон врегульовує відносини професійних постачальників послуг», – додав заступник міністра.

Крім того, Мінцифра спільно з НБУ запровадила пілотний проект із виплати заробітної плати в електронній гривні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області