Кабмін пропонує парламенту встановити дедлайн з призначення управителів будинків, що належать ОСББ

08:30, 28 сентября 2021
Якщо мешканці ОСББ не визначаться з управителями будинків, за них це зробить виконком місцевої Ради.
Кабмін пропонує парламенту встановити дедлайн з призначення управителів будинків, що належать ОСББ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Згідно з положеннями урядового законопроекту № 6103 від 27.09.2021 «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про житлово-комунальні послуги"», у разі коли конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку не було проведено до 1 травня 2021 року, виконавчий орган відповідної місцевої ради (або інший орган — суб’єкт владних повноважень, якому делеговані функції із здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг) зобов’язаний не пізніше 1 березня 2022 року оголосити і провести такий конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку у будинках, у яких станом на дату, що передує двом місяцям до запланованої дати оголошення конкурсу, не створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, співвласниками не прийнято рішення про форму управління багатоквартирним будинком та не оголошено і не проведено такий конкурс.

Згідно з положеннями пункту 6 Розділу VI Прикінцевих та перехідних положень Закону України № 1060–IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» передбачалося врегулювання питання проведення органами місцевого самоврядування конкурсів з призначення управителів багатоквартирних будинків.

Граничний термін проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку був встановлений саме цим Законом і закінчувався 1 травня 2021 року.

Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (Закон № 417) було встановлено право співвласників багатоквартирного будинку на визначення форми управління таким будинком – створення ОСББ, обрання управителя. Це право співвласників багатоквартирного будинку на прийняття рішення щодо визначення форми управління будинком у часі не обмежено.

При цьому, Прикінцевими та перехідними положеннями Закону № 417 передбачено, що у випадку неприйняття такого рішення співвласниками протягом року з дня набрання чинності цим Законом (тобто з 1 липня 2016 року), управитель призначається органом місцевого самоврядування за результатами конкурсу. Строку, протягом якого часу має бути забезпечено проведення органом місцевого самоврядування таких конкурсів, Законом № 417 також не встановлено.

Закон України «Про житлово-комунальні послуги» (Закон № 2189) прийнятий Верховною Радою України 9 листопада 2017 року і частково (у частині регулювання послуг з управління багатоквартирним будинком) введено в дію з 10 червня 2018 року.

Прикінцевими та Перехідними положеннями Закону № 2189 було передбачено окрему норму про те, що орган місцевого самоврядування зобов’язаний оголосити і провести конкурс у тримісячний строк з дня отримання протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку із проханням призначити управителя.

Водночас змін до Закону № 417 внесено не було.

У процесі виявилося, що у майже третині багатоквартирних будинків нині не створено ОСББ, не обрано управителя.

Мінрегіон пояснює це тим, що свідомість співвласників є критично низькою, у більшості багатоквартирних будинків співвласники займають пасивну позицію.

Ще станом на 1 квітня 2021 року: із 180 тис. багатоквартирних будинків управління 36 тис. будинків здійснювали утворені в них ОСББ (20 %); у 71 тис. будинків було здійснено перехід до надання послуги з управління багатоквартирним будинком – управителя обрано співвласниками самостійно або призначено за результатами конкурсу органом місцевого самоврядування (39 %); при цьому 28 % багатоквартирних будинків «живуть» за старим законодавством.

Тож у міністерстві вирішили, що буде доцільним встановити обов’язок органу місцевого самоврядування протягом певного часу оголосити і провести конкурси з призначення управителя по будинках, співвласники яких не визначилися з формою управління.

Пропозицію підтримав Кабмін, останнє слово залишилося за парламентом.

Також повідомлялося, що Рада готується розглянути внесення змін до процесуальних кодексів щодо міжнародного судового співробітництва.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки