Чи може отримати матеріальну допомогу державний службовець при виході на пенсію

17:43, 12 октября 2021
Вік для виходу на пенсію для державних службовців становить 65 років.
Чи може отримати матеріальну допомогу державний службовець при виході на пенсію
Джерело фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Держані службовці, які виходять на пенсію мають право на отримання разової вихідної допомоги у розмірі середньої місячної заробітної плати. Про це йдеться у роз’яснені, яке опублікувало Національне агентство України  з питань державної служби (НАДС).

Зокрема, у НАДС нагадали, що згідно з законом про державну службу державна служба припиняється у разі виходу державного службовця на пенсію або досягнення ним 65-річного віку. При виході на пенсію українське законодавство передбачає виплату вихідної допомоги у розмірі середньої місячної заробітної плати.

При цьому згідно з законом про державну службу у зв'язку з потребами служби державний службовець за рішенням суб'єкта призначення може бути залишений на державній службі після досягнення 65-річного віку за його згодою. Рішення про продовження строку перебування на державній службі приймається суб'єктом призначення щороку, але не більш як до досягнення державним службовцем 70-річного віку.

При цьому, як пояснили в НАД, вихідна допомога державному службовцю у разі припинення державної служби виплачується за однією з підстав:

у разі виходу державного службовця на пенсію;

у разі досягнення державним службовцем 65-річного віку;

у зв'язку з припиненням державної служби при її продовженні.

При цьому нормами Закону «Про державну службу» не встановлено, призначення саме якого виду пенсії є підставою для припинення державної служби та виплати вихідної допомоги.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про застосування законодавства про держслужбу щодо найбільш поширених ознак порушень.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва