У громадян перевірятимуть COVID-сертифікати на вулицях та в парках: постанова Кабміну

17:40, 25 октября 2021
Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню коронавірусу».
У громадян перевірятимуть COVID-сертифікати на вулицях та в парках: постанова Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236, яка стосується особливостей перевірки сертифікатів вакцинації в парках та на вулицях.

У нормі прописано, що з метою здійснення контролю за дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів на вулицях, у парках, інших громадських місцях (громадських будинках і спорудах, закладах громадського харчування, розважальних закладах (нічних клубах), громадському транспорті) працівники Національної поліції, Національної гвардії, посадові особи, уповноважені органами місцевого самоврядування, мають право проводити вибіркову перевірку документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, а також документів, що підтверджують вакцинацію, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.

При цьому перевірка чинності COVID-сертифікату має здійснюватися з використанням порталу «Дія» або в інших інформаційних системах.

До запитань, що і так виникають зараз: норми законодавства не регулюють перевірку поліцейськими сертифікатів про вакцинацію, а їх витребування порушує право на медичну таємницю, додаються нові.

Із вказаних норм не зрозуміло, що це за уповноважені особи, які можуть перевіряти документи. Також не зрозуміло, яка мета у перевірці документів, що посвідчують особу і сертифікати про вакцинацію у парках чи на вулицях. Адже у постановах Кабміну немає норми, що заборонено людям виходити на вулицю чи йти в парк. Зважаючи на відсутність заборон і санкцій за перебування на вулиці без сертифіката, взагалі виникає запитання, яка мета таких акцій.

Незрозумілою є норма і про перевірку. З норми випливає, що перевірити правдивість сертифікату про вакцинацію можна через «Дію». Однак, якщо в особи відсутня «Дія», то чи зможуть поліцейські перевірити такий сертифікат. Або інша ситуація: особа перебуває у парку і забула сертифікат вдома, адже в жодному акті чи підзакононному акті не прописано, що громадянин має носити сертифікат з собою.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що зробили чиновники і депутати для протидії епідемії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді