«Слуги народу» пропонують скасувати норму про можливість зменшення розміру неустойки при простроченні оплати кредиту

12:34, 26 октября 2021
Депутати пропонують, аби розмір процентів за користування чужими грошовими коштами від простроченої суми був від 5 до 500 процентів річних.
«Слуги народу» пропонують скасувати норму про можливість зменшення розміру неустойки при простроченні оплати кредиту
ДЖерело фото: inbusiness.kz
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Боржники, які прострочили виконання фінансових зобов’язань, втратять право зменшити розмір неустойки через суд. Про це йдеться у законопроекті № 6208 про внесення змін до актів України щодо посилення гарантій виконання зобов’язань, який внесли представники «Слуг народу».

У пояснювальній записці автори пишуть, що діючі окремі норми Цивільного та Господарського кодексів України «надають переваги боржникам у можливостях зменшення розміру неустойки (штрафних санкцій) за рішенням суду. Тим самим кредитори поставлені у нерівне становище у разі порушення їх прав та інтересів боржником».

На думку депутатів, таке зменшення розміру неустойки (штрафних санкцій) в порівнянні з розміром, передбаченим договором, породжує ризик корупційних зловживань.

Тому депутати пропонують прописати такі норми: боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також проценти за користування чужими грошовими коштами від простроченої суми.

Якщо у зобов’язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, індекс інфляції не застосовується, а грошове зобов’язання підлягає перерахунку за відповідним еквівалентом. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами від простроченої суми не може бути меншим за п’ять процентів річних та більшим за п’ятсот процентів річних.

При цьому із законодавства вилучаються норми, які дозволяють зменшити розмір неустойки за рішенням суду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України