Чи отримають студенти диплом про закінчення вишів: Рада розгляне законопроект

12:30, 1 ноября 2021
Внаслідок рішення Верховного Суду існує ризик невидачі дипломів магістрам, які будуть випускатися із закладів вищої освіти в грудні і січні.
Чи отримають студенти диплом про закінчення вишів: Рада розгляне законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради 2 листопада парламент розгляне законопроект, який стосується ризику невидачі дипломів студентів.

13 жовтня постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду скасовано рішення про затвердження складу Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Зокрема Суд визнав незаконним рішення Конкурсної комісії з відбору членів НАЗЯВО, яке було ухвалене 5 грудня 2018 року, та скасував його. Крім того, протиправним було визнано розпорядження Кабінету Міністрів України про затвердження відповідного складу. 

«Під час позачергового засідання розглянемо важливі речі, зокрема ті, які стосуються відновлення діяльності НАЗЯВО. Треба, аби ми виконали з одного боку рішення Верховного Суду, з іншого - не втратили низки ліцензованих магістратур та інших видів освітянської діяльності в Україні», – сказав під час погоджувальної ради голова парламенту Руслан Стефанчук.

У свою чергу Сергій Бабак відзначив, що НАЗЯВО не може зараз приймати рішення, однак це не ставить під загрозу раніше видані дипломи студентам та акредитації вишам, однак «це ставить під певний ризик видачу дипломів магістрам, які будуть випускатися із закладів вищої освіти в грудні і січні, та набір іноземних студентів, бо набір таких студентів за неакредитованими спеціальностями заборонений».

Відтак депутати на чолі з головою комітету з питань освіти, науки та інновацій внесли до парламенту законопроект № 6197 «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти». У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що це може призвести до затримки видачі дипломів про вищу освіту випускників освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, які  перебувають в процесі акредитації освітніх програм.

У проекті прописано, що склад НАЗЯВО формується у такому складі:

три особи, які обираються із числа представників всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців;

дві особи з числа здобувачів вищої освіти першого або другого рівня;

не менше одного представника з числа осіб, які працюють за основним місцем роботи у:

Національній академії наук України;

Національній галузевій академії наук (по одному представнику від кожної академії);

закладі вищої освіти державної форми власності;

закладі вищої освіти комунальної форми власності;

закладі вищої освіти приватної форми власності.

Особа може бути висунута кандидатом у члени НАЗЯВО відповідними суб’єктами або шляхом самовисування.

Окремо прописано, що входження до складу НАЗЯВО, повноваження якого припинені, не враховується під час визначення кількості строків.

Головне науково-експертне управління (ГНЕУ) висловило з цього приводу зауваження, зазначивши, що запропоноване виключення не враховує положення Закону України  «Про вищу освіту», відповідно до якого одна і та сама особа не може бути членом НАЗЯВО більше двох строків.

Законопроектом пропонується надати право Кабміну затвердити тимчасовий склад НАЗЯВО без проведення конкурсу. У ГНЕУ відзначили, що за змістом викладеної пропозиції незрозуміло, у який спосіб, за яких процедур буде сформовано тимчасовий склад, адже чинне законодавство не регулює це питання, а відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Крім того, мають бути чітко визначені строки функціонування тимчасового складу.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін пропонує парламенту привести Податковий кодекс у відповідність до адміністративно-територіального устрою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВщоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Зіновій Гавдик
    Зіновій Гавдик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Віктор Данилишин
    Віктор Данилишин
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Сергій Клопот
    Сергій Клопот
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду
  • Василь Ключкович
    Василь Ключкович
    заступник голови суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Сергій Лапій
    Сергій Лапій
    суддя Київського окружного адміністративного суду