Через що планують звільняти Уповноваженого із захисту державної мови: новий законопроект

18:11, 23 ноября 2021
Що передбачає зареєстрований проект закону щодо уточнення порядку звітування та звільнення Уповноваженого із захисту державної мови.
Через що планують звільняти Уповноваженого із захисту державної мови: новий законопроект
фото з відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22-го листопада зареєстрували Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку звітування та звільнення Уповноваженого із захисту державної мови (реєстр. № 6336).

Згідно зі статтею 49 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», з метою сприяння функціонуванню української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови.

Відповідно до частини п’ятої вищезазначеної статті, Уповноважений щороку готує річний публічний звіт про свою діяльність і про стан дотримання цього Закону разом. Це має робитися не пізніше 1 травня року, наступного за звітним. Цей звіт подається Кабінету Міністрів України та представляється громадськості.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту № 6336, Законом «Про Кабінет Міністрів України» не встановлено порядку та строків розгляду Кабінетом Міністрів України та наслідків такого розгляду.

«Таким чином, у законодавстві наявна ситуація, коли орган державної влади не несе політичної відповідальності за невиконання або недобросовісне виконання своїх обов’язків, що не відповідає приписам статті 1 Конституції України», - пояснюється у документі.

Тому відповідним законопроектом пропонується доповнити Закон України «Про Кабінет Міністрів України» положеннями, що стосуються розгляду Кабінетом Міністрів України річного публічного звіту Уповноваженого, а також прийняття відповідного рішення за результатами його розгляду та звільнення Уповноваженого.

Передбачається доповнення частиною другою до статті 38 Закону «Про Кабінет Міністрів України» у такому вигляді:

«2. Кабінет Міністрів України призначає на посаду та звільняє з посади Уповноваженого із захисту державної мови в порядку, визначеному Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Кабінет Міністрів України не пізніше 1 червня року, наступного за звітним, розглядає звіт Уповноваженого із захисту державної мови та ухвалює рішення щодо нього».

Також планується доповнення до статті 50 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» стосовно визнання Кабінетом Міністрів України діяльності Уповноваженого незадовільною за результатами розгляду щорічного звіту, передбаченого частиною п’ятою статті 49 цього Закону.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Омбудсмена Денисову збираються звільнити через невиконання рішень суду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду