Кабмін затвердив порядок відшкодування коштів на встановлення лічильників

13:49, 9 декабря 2021
Витрати власника будівлі на встановлення лічильників відшкодують у спеціально встановленому порядку.
Кабмін затвердив порядок відшкодування коштів на встановлення лічильників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство розвитку громад та територій України винесло на розгляд Кабміну Порядок відшкодування власнику (співвласникам) будівлі коштів на оснащення будівлі вузлом (вузлами) комерційного обліку, сплачених у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку, у разі невстановлення оператором зовнішніх інженерних мереж у відповідній будівлі вузла (вузлів) комерційного обліку.

Необхідність ухвалення документа виникла у зв’язку із тим, що державою змінено концепцію застосування до споживачів комунальних послуг плати за абонентське обслуговування та її структури, а також змінено склад витрат, які включаються до тарифів на теплову енергію та комунальні послуги. 

Зокрема, поняття «внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку» виключено із Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».  

Платежі у вигляді внесків за встановлення, обслуговуванням та заміну вузлів комерційного обліку буде ліквідовано.  

Новий Порядок визначає механізм та умови відшкодування власнику (співвласникам) будівлі коштів на оснащення будівлі вузлом (вузлами) комерційного обліку, сплачених у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку води та теплової енергії, у разі невстановлення оператором зовнішніх інженерних мереж у відповідній будівлі вузла (вузлів) комерційного обліку води та теплової енергії.

Власник будівлі має право на відшкодування коштів, сплачених виконавцю відповідної комунальної послуги у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку, у разі невстановлення оператором зовнішніх інженерних мереж у відповідній будівлі вузла комерційного обліку.

Відшкодування коштів власнику будівлі здійснюється суб'єктом господарювання з урахуванням фактично сплачених йому коштів на оснащення відповідної будівлі вузлом комерційного обліку у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку, у разі невстановлення оператором зовнішніх інженерних мереж у відповідній будівлі вузла (вузлів) комерційного обліку.

Кошти, отримані виконавцем комунальної послуги як плата у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку, підлягають відшкодуванню власнику (співвласникам) будівлі у разі невстановлення оператором зовнішніх інженерних мереж вузла (вузлів) комерційного обліку у відповідній будівлі протягом місяця з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, якою затверджено цей Порядок, або протягом місяця з дати початку застосування до власника (співвласників) будівлі тарифів на теплову енергію, комунальні послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, що враховують витрати на оснащення будівлі вузлом (вузлами) комерційного обліку.

У разі припинення дії договору купівлі-продажу теплової енергії або договору про надання комунальних послуг сума відшкодування повертається власнику (співвласникам) будівлі у порядку та спосіб, що узгоджені між суб'єктом господарювання та власником (співвласниками) будівлі, протягом місяця.

Протягом одного місяця з дня набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, якою затверджено цей Порядок, суб'єкт господарювання, який отримував кошти у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку та не здійснив їх встановлення у відповідній будівлі, повідомляє власнику (співвласникам) будівлі про відшкодування сплачених коштів.

Відповідне повідомлення надсилається власнику (співвласникам) будівлі письмово або розміщується у рахунках на оплату теплової енергії чи комунальних послуг.

У зазначеному повідомленні суб'єкт господарювання повинен зазначити суму коштів, отриманих від власника (співвласників) будівлі у вигляді внесків за встановлення у будівлі вузлів комерційного обліку, що підлягає відшкодуванню.

У разі укладення колективного договору про надання комунальних послуг або договору про надання комунальних послуг з колективним споживачем відшкодування коштів на оснащення будівлі вузлом (вузлами) комерційного обліку, сплачених у вигляді внесків за встановлення вузлів комерційного обліку, у разі невстановлення оператором зовнішніх інженерних мереж у відповідній будівлі вузла (вузлів) комерційного обліку, здійснюється шляхом перерахування загальної суми коштів на рахунок:

1) управителя або іншої уповноваженої співвласниками особи (за умови надання колективного договору);

2) об'єднання співвласників багатоквартирного будинку або іншої юридичної особи, яка об'єднує всіх співвласників такого будинку та в їх інтересах уклала відповідний договір про надання відповідної комунальної послуги (за умови укладення договору з колективним споживачем), для подальшого відшкодування коштів співвласникам будівлі у рахунок їх зобов'язань за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання (залежно від виду внеску, що застосовувався до співвласників будівлі).

Також розповідалося, як буде адмініструватися та сплачуватися земельний податок у наступному році.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва