Третьякова просить парламент врегулювати питання правочинів щодо майна недієздатних та малолітніх осіб

18:21, 13 декабря 2021
Урядовий законопроект передбачає, що орган опіки та піклування має здійснювати нагляд за вчиненням правочину щодо нерухомого чи рухомого майна малолітньої, неповнолітньої чи недієздатної особи.
Третьякова просить парламент врегулювати питання  правочинів щодо майна недієздатних та малолітніх осіб
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова пропонує депутатам схвалити за основу законопроект № 6083  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту майнових прав окремих категорій осіб та відшкодування витрат на догляд за такими особами», внесений до парламенту Кабінетом Міністрів України, який, зокрема, передбачає, що орган опіки та піклування (ОПП) має надавати дозвіл на вчинення правочину щодо нерухомого чи рухомого майна малолітньої, неповнолітньої, недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена. Проект відповідної постанови вона внесла до парламенту.

У пояснювальній записці зазначено, що проект акта розроблено з метою запровадження механізму захисту майнових прав осіб похилого віку та удосконалення механізму повернення (компенсації) державі вартості послуг з догляду за особами похилого віку, звільненими за рішенням уповноваженого органу системи надання соціальних послуг від плати за надання їм соціальних послуг з догляду.

ОПП має надавати дозвіл на вчинення правочину щодо нерухомого чи рухомого майна малолітньої, неповнолітньої, недієздатної особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена, з урахуванням стану забезпечення та дотримання прав та інтересів цієї особи.

ОПП можуть відмовити у наданні дозволу на вчинення правочинів щодо такого майна у випадках установлення ним, що:

1) до суду подано заяву про звільнення опікуна або піклувальника такої особи від його обов’язків (або якщо таку заяву подано до органу опіки та піклування);

2) опікун або піклувальник повідомив про себе неправдиві відомості, що мають суттєве значення для вирішення питання про надання дозволу чи відмову в його наданні;

3) між опікунами або піклувальниками немає згоди стосовно вчинення правочину;

4) судом вирішується спір стосовно нерухомого майна, за дозволом на вчинення правочину щодо якого звернувся опікун або піклувальник.

Набувач зобов’язаний забезпечити відчужувача житлом у будинку (квартирі), переданому йому за договором довічного утримання та догляду, якщо такий будинок є у відчужувача єдиним житлом, та утримувати це житло у задовільному санітарному і технічному стані.

Набувач, за погодженням відчужувача, оформленим письмово, може забезпечити третю особу житлом у будинку, переданому йому за договором довічного утримання та догляду, якщо такий будинок (така квартира) є у відчужувача єдиним житлом.

У договорі має бути конкретно визначена та частина помешкання, в якій відчужувач або третя особа має право проживати. У разі відсутності такого визначення відчужувач або третя особа мають право проживати в будинку (квартирі) та користуватись ним (нею) в цілому.

Змінено норми грошового забезпечення за договором довічного утримання та догляду. Таке грошове забезпечення має становити не менше ніж два розміри прожиткового мінімуму для відповідної категорії осіб, якщо інше не встановлено за домовленістю сторін. За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від визначеного законом обов’язку щодо утримання спадкодавця та здійснення догляду за ним.

Передбачено забезпечення надання громадянам похилого віку та особам з інвалідністю безоплатної правової допомоги та правових послуг перед вчиненням такими особами правочинів з нерухомим майном.

Місцеві органи можуть укладати із особами похилого віку договори довічного утримання та догляду.

Спадкоємці, які прийняли спадщину, але не виконували визначеного законом обов’язку щодо утримання отримувача соціальних послуг (спадкодавця) та догляду за ним, зобов’язані відшкодувати надавачу державної чи комунальної власності витрати на утримання, догляд, поховання тощо.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Третьякова зареєструвала доопрацьований законопроект про пенсійну реформу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagramщоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде