Умови відсторонення державних службовців зміняться: аналіз законопроекту

14:22, 23 декабря 2021
Національне агентство з питань державної служби підготувало зміни до Закону про державну службу, які стосуються умови роботи державних службовців.
Умови відсторонення державних службовців зміняться: аналіз законопроекту
Джерело фото: kadrovik.isu.net.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тривалість відсторонення державного службовця від виконання посадових обов'язків не може перевищувати одного місяця. На цей період йому нараховується мінімальна заробітна плата. Відповідний законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про державну службу"» винесло на розгляд Кабінету Міністрів України Національне агентство з питань державної служби (НАДС).

Пропонується, аби посадові інструкції на посади державної служби категорії «Б», що передбачають здійснення повноважень керівника державної служби, затверджувалися суб'єктом призначення, а на інші посади державної служби категорії «Б» і «В» - керівником державної служби або уповноваженою ним особою.

Також прописано, що письмові заяви та повідомлення державного службовця, акти державних органів та посадових осіб, а також інші письмові документи мають складаютися у паперовій або електронній формі.

Також зазначено, що НАДС має організовувати із залученням закладів освіти навчання державних службовців з метою удосконалення рівня володіння ними державною мовою, а також іноземною мовою, яка є офіційною мовою Ради Європи, у випадках, якщо володіння такою мовою є обов'язковим.

Також НАДС отримає можливість формування пропозиції щодо обсягів державного замовлення на професійне навчання державних службовців.

Розширено повноваження керівника державної служби в державному органі. Зокрема він тепер до наявних обов’язків: забезпечує своєчасне оприлюднення наказу (розпорядження) про оголошення конкурсу та умови його проведення на Єдиному порталі вакансій державної служби; затверджує штатний розпис та кошторис державного органу; затверджує посадові інструкції на посади державної служби цього державного органу або делегує такі повноваження іншій особі тощо.

У змінах прописано, що бажаючий зайняти посаду на державній службі в органі, юрисдикція якого поширюється на всю територію країни, повинен також володіти іноземною  мовою,  яка  є однією  з офіційних мов Ради Європи.

Рішення про оголошення конкурсу на зайняття посади державної служби категорії «А», а також категорії «Б», що передбачає здійснення повноважень керівника державної служби, приймає суб'єкт призначення,  а на інші посади державної служби категорії «Б» або  «В»  -  керівник державної служби.

При цьому оприлюднення наказу (розпорядження) про оголошення конкурсу та умови його проведення на Єдиному порталі  вакансій  державної  служби  має бути оприлюднено не пізніше наступного робочого дня з дня підписання відповідного наказу.

Особа, яка бажає взяти участь у конкурсі на посади державної служби, має подати до конкурсної комісії заяву про участь у конкурсі та резюме, у якому зазначається така інформація:

  • реквізити документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • підтвердження наявності відповідного ступеня вищої освіти;
  • відомості про стаж роботи, стаж державної служби, досвід роботи на відповідних посадах;
  • реквізити державного сертифіката про рівень володіння державною мовою;
  • у разі проведення конкурсу на посаду державної  служби категорії «А» - підтвердження подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або  місцевого  самоврядування, за минулий рік.

Рішення конкурсної комісії оформляється протоколом, що підписується її членами, які брали участь у засіданні, не пізніше ніж протягом трьох робочих днів після його проведення і зберігається протягом двох років.

Зазначено для посад категорій «А», що суб'єкт призначення визначає переможця конкурсу серед поданих Комісією кандидатів, які за результатами складання загального рейтингу набрали найбільшу загальну кількість балів (не більше трьох на одну посаду). Далі для визначення переможця конкурсу суб'єкт призначення або уповноважена ним особа проводить співбесіду з такими кандидатами.

Результатами конкурсу на зайняття посади категорії «Б» або «В» є визначений конкурсною комісією переможець конкурсу, а також другий за результатами конкурсу кандидат на зайняття посади державної служби категорії «Б» або «В» (за наявності).

У разі проведення конкурсу на посаду державної служби категорії «Б» або «В», призначення на яку здійснюється з укладанням контракту про проходження державної служби, другий за результатами конкурсу кандидат на зайняття цієї посади не визначається.

Служба управління персоналом державного органу, в якому проводився конкурс, має протягом п'яти календарних днів з дня оприлюднення результатів конкурсу повідомити переможця, а також перелік документів, які необхідно подати для призначення на посаду.

Окрім того створюється кандидатський резерв. Він формується з метою можливості активного пошуку та широкого залучення кандидатів для зайняття посад державної служби.

До кандидатського резерву включаються особи, які під час проведення конкурсу включені до загального рейтингу кандидатів.

Кадровий резерв формується із кандидатів на посади державної служби, які мають відкладене право на зайняття посади державної служби. Під час перебування у кадровому резерві кандидат за рішенням керівника державної служби може бути призначений на рівнозначну або нижчу посаду державної служби у державному органі, у якому він проходив конкурс.

Також у змінах передбачено, що з особою, яка призначається (переводиться) на посаду державної служби категорій «Б» і «В», може бути укладено контракт.

При цьому тривалість відсторонення державного службовця від виконання посадових обов'язків не може перевищувати одного місяця. На цей період йому нараховується заробітна плата у розмірі мінімальної заробітної плати.

Раніше голова НАДС Наталія Алюшина повідомила деталі реформування оплати праці державних службовців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде