На базі університету Зеленського створять дослідницьку медичну клініку: нові деталі про Президентський університет

08:21, 20 января 2022
У «Слугах народу» повідомляють, що у першій половині цього року буде розглянуто законопроект про Президентський університет.
На базі університету Зеленського створять дослідницьку медичну клініку: нові деталі про Президентський університет
Джерело фото: president.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект про Президентський університет розглянуть у Верховній Раді у першій половині цього року. При цьому на базі вишу створюється дослідницька медична клініка, яка розробляється спільно із клінічною лікарнею «Феофанія». Про це розповіла в коментарі пресслужбі «слуг народу» депутат, член комітету з питань освіти науки та інновацій Юлія Гришина.

За її словами, створення лабораторій Президентського університету та їхнього наповнення розробляють співробітники Національної академії наук України (НАН).

Весною наступного року мають оголосити конкурс на посади науково-педагогічних співробітників, а з жовтня 2023 року почнеться навчальний рік. Перший студентський набір складатиме до 120 осіб. При цьому, як обіцяє Гришина, «за рік-два абітурієнтів побільшає до кількох тисяч».

Що стосується навчального процесу, то він має відбуватися за дуальною формою – 30% теорії та 70% практики.

Пресслужба «слуг народу» наводить слова Гришиної, згідно з якими «практичні заняття будуть різноманітними – це завдання і дослідження у лабораторіях, діяльність на виробничих майданчиках підприємств».

При цьому заплановано створення науково-технологічного парку, де розміщуватимуться компанії, які «сформовані науковцями та студентами разом із бізнес-спільнотою». Для цього розробляється Концепція про науково-технологічний парк. 

При цьому, фінансувати це все планується як з державного бюджету, так і через залучення інвестиційних коштів та фінансової допомоги.

Водночас, у кінці минулого місяця Міністерство освіти і науки України (МОН) підписало меморандум із НАН, яким передбачено, що у рамках реалізації концепції Президентського університету буде створено «інноваційна освітньо-наукова установа» з метою підвищення якості підготовки кадрів та комерціалізацію результатів наукових досліджень. На сам же університет заклали на цей рік 500 млн грн

Що стосується законопроекту про Президентський університет. То міністр освіти Сергій Шкарлет так само говорив про підготовку відповідного проекту.

Однак, саме МОН у відповіді на запит «Судово-юридичної газети» на початку грудня не надало інформацію про кошторис і ступінь виконання програми побудови Президентського університету, пославшись на те, що не проведено експертизу проектно-кошторисної документації.

У відповіді МОН повідомляється, що Планом заходів визначено такі строки їх виконання, відповідальним виконавцем яких є МОН:

- призначення керівника Президентського університету – 1 травня 2022 р.;

- підготовка статутних документів Президентського університету та здійснення його реєстрації в установленому законодавством порядку – 1 червня 2022 р.;

- формування адміністрації Президентського університету – 1 липня 2022 р.;

- розроблення умов залучення фахівців на посади наукових і науково-педагогічних працівників Президентського університету та правил проведення конкурсу – 15 грудня 2022 р.;

- проведення конкурсу на посади наукових і науково-педагогічних працівників Президентського університету – 1 травня 2023 р.;

- початок освітнього процесу – 1 жовтня 2023 р.

У МОН також підтвердили інформацію про підготовку законопроекту, який буде регулювати функціонування Президентського університету. Однак підкреслили, що на даний час законопроект перебуває у стадії розробки та «узгодження із зацікавленими сторонами, і внесення його до Верховної Ради України не здійснювалось. Таким чином, вищезазначений законопроект знаходиться на стадії, що передує публічному обговоренню та/або прийняттю рішень».

При цьому у запиті ставилося питання про те, скільки коштів потребує реалізація проекту Президентського університету, яку він площу буде займати, яку зарплату матимуть викладачі, скільки коштуватиме навчання.

На це МОН відповіді не надало, зазначивши, що інформація щодо містобудівних, об’ємно-планувальних, архітектурних, конструктивних, технічних, технологічних вирішень, а також кошторисних показників можуть бути надані після проведення експертизи проектно-кошторисної документації стадії «Проект» першої черги проекту «Президентський університет».

Нагадаємо, у кінці травня Президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні буде створено Президентський університет.

«В Україні буде створено Президентський університет – це заклад вищої освіти, який готуватиме людей майбутнього, який збере в одному місці кращих викладачів і навчатиме спеціалістів, що зможуть вирішувати важливі державні завдання для захисту нашої держави», - сказав президент і підкреслив, що у вишу готуватимуть спеціалістів з кібербезпеки, нанотехнологій, біо- та космічних технологій тощо. За словами Зеленського, студенти навчатимуться безкоштовно.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що викладачі до новоствореного Президентського університету будуть проходити жорсткий конкурс з роботодавцями, а навчання на бакалавраті триватиме 3 роки. Побудувати виш повинні у Києві на території ВДНГ.

За словами Шкарлета, планується, що навчання розпочнеться з 1 жовтня 2023 року. Орієнтовну вартість робіт оцінили у 7,2 млрд грн.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду