Кабмін хоче повернути кількість стипендіатів до рівня 2021 року

12:31, 26 января 2022
А Мінфін раніше заявляв, що підвищення рівня стипендій та одночасне скорочення кількості отримувачів – це міжнародна практика.
Кабмін хоче повернути кількість стипендіатів до рівня 2021 року
Джерело фото: depositphotos
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 січня на засіданні Кабінету Міністрів розглянуть проект постанови «Про внесення зміни до пункту 13 Порядку призначення і виплати стипендій».

Йдеться збільшення кількості стипендіатів до 40-45% від чисельності студентів в академічному рейтингу. У разі ухвалення постанова набере чинності з дня її публікування та застосовуватиметься з 1 січня 2022 року.

Також ГО «Червоний Губер» раніше опублікувала відповідь від Міністерства освіти й науки України, де йдеться, що станом на 12 січня проект збільшення числа стипендіатів не був підтриманий Мінфіном. Вказано, що це потребує додаткового бюджетного фінансування, що не передбачено Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

У своєму листі Міністерство фінансів зауважило, що у більшості країн Європейського Союзу академічні стипендії отримують лише 10 відсотків здобувачів вищої освіти.  Мінфін додало, що у Данії, Іспанії, Франції, Ісландії, Італії, Англії академічні стипендії не призначаються взагалі.

Також у листі Міністерства фінансів зазначається, що підвищення розмірів стипендій із одночасним скороченням частки їх отримувачів відповідає міжнародній практиці.

Нагадаємо, що з 1-го січня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів № 933. Документ передбачає фактичне зменшення числа осіб, що зможуть отримувати стипендію, у межах 35-40%.

Хоч 1 грудня на щорічному зверненні Президента до Верховної Ради Володимир Зеленський заявляв,  що кількість студентів, які претендують на стипендію, зменшувати не будуть.

А 17-го січня Ректор КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров повідомив у своєму Telegram, що у січні 2022 року Університет отримав кошти для виплати академічних стипендій відповідно до максимально можливого ліміту в діапазоні 35-40%.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду