Чи можна стати на військовий облік онлайн: коментар Міністерства оборони

08:14, 31 января 2022
«Судово-юридична газета» отримала відповідь оборонного відомства про те, які правила взяття і зняття з військового обліку.
Чи можна стати на військовий облік онлайн: коментар Міністерства оборони
Джерело фото: ua.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Подання документів онлайн, аби стати чи знятися із військового обліку, непередбачено законодавством. Про це повідомили в управлінні зв'язків з громадськістю Збройних Сил України (ЗСУ) у відповідь на запит «Судово-юридичної газети».

Зокрема, порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов'язаних затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 921.

У Міністерстві оборони повідомили, що для постановки на військовий облік громадянам України треба мати такі документи:

  • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
  • копія документа про освіту;
  • копія свідоцтва про одруження (в разі наявності);
  • копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
  • копія трудової книжки;
  • рішення військово-лікарської комісії про придатність до військової служби;
  • три фотографії Зх4 (на звороті вказати прізвище).

Для того, аби стати на військовий облік, громадянину необхідно звернутися особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) – колишні військкомати за місцем його проживання та подати заяву на ім' я військового комісара районного (міського) ТЦК та СП про взяття на військовий облік.

Для військовозобов'язаних, які підлягають  зняттю з військового обліку у ТЦК та СП за віком, необхідно мати паспорт громадянина України та військово-обліковий документ, а у разі зняття з військового обліку за станом здоров’я ще і рішення військово-лікарської комісії про придатність до військової служби. Саме тоді, коли знімають із обліку за станом здоров’я, необхідно буде пройти додаткове медичне обстеження.

При цьому подання даних документів, як пояснили в Міністерстві оборони, не передбачено законодавством.

Громадяни несуть адміністративну відповідальність за несвоєчасне повідомлення обліковому органу, де перебувають на військовому обліку, даних про зміну їх сімейного стану, стану здоров'я.

Що ж стосується призову, наприклад під час мобілізації, то його здійснюють на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії.

Повторний медичний огляд військовозобов'язаних, які перебувають у запасі, раніше визнаних придатними або непридатними до військової служби в мирний час за станом здоров'я, проводиться 1 раз на 5 років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своїй колонці написав, що змінювати місце реєстрації тепер можна без візитів до військкомату. Це стосується тих людей, які внесені до цього реєстру і в кого всі документи в порядку. Однак громадяни масово скаржилися на роботу військкоматів. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду