Антикоркомітет із зауваженнями погодив законопроект про судовий розгляд трудових спорів

08:20, 4 февраля 2022
Порядок розгляду трудових спорів пропонують змінити, а строк на стягнення заборгованості із заробітної плати скоротити.
Антикоркомітет із зауваженнями погодив законопроект про судовий розгляд трудових спорів
Джерело фото: shutterstock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань антикорупційної політики знайшов таким, що не містить корупційних ризиків, урядовий законопроект № 5555 від 24.05.2021 про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів.

Законопроектом серед іншого пропонується:

- Визначити предмет та сторони індивідуального трудового спору.

- Залишити такий рудимент радянського законодавства як комісія з трудових спорів (хоч більша частина норм, що регулює її діяльність із КЗпП виключається).

- Обмежити строк звернення працівника до суду про стягнення заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат протягом трьох років з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про таке порушення

(На сьогодні цей строк не обмежений, і в Уряді вважають, що це створює передумови для зловживання своїм правом недобросовісним позивачам. Поширеними є випадки, коли особа, зловживаючи своїм правом на звернення до суду через відсутність встановленого строку на таке звернення, навмисно чекає тривалий період часу для того, щоб стягнути з роботодавця велику суму середнього заробітку за час затримки розрахунку).

Саме це положення викликало дискусію в Комітеті, а також зауваження ГНЕУ. Головне управління наполягає на необхідності  дотримання вимог ч. 2 ст. 22 Конституції України щодо недопущення звуження змісту і обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів.

Внаслідок наявності такої норми члени Комітету погодили законопроект із зауваженнями.

При цьому якщо сторонами індивідуального трудового спору була ініційована процедура медіації, однак мирова угода за її результатами не була укладена, кожна зі сторін може звернутися з заявою про вирішення індивідуального трудового спору разом з документом, що підтверджує проведення та/або припинення медіації, до місцевого суду у місячний строк з дня отримання акту про відмову сторін від підписання мирової угоди, складеного медіатором (медіаторами).

- Змінюються строки для звернення до суду.

У разі невиконання однією із сторін індивідуального трудового спору взятих на себе зобов'язань за мировою угодою інша сторона має право звернутися до суду у тримісячний строк з дня, визначеного в мировій угоді як термін виконання відповідного зобов'язання.

Власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, має право звернутися до місцевого суду з позовом про вирішення індивідуального трудового спору в тримісячний строк, а в питаннях стягнення з працівника матеріальної шкоди — протягом року з дня, коли вони дізналися або повинні були дізнатися про порушення своїх прав.

У разі незгоди з рішенням комісії по трудових спорах будь-яка зі сторін індивідуального трудового спору може оскаржити це рішення до місцевого суду в десятиденний строк з дня вручення їм копії цього рішення.

У разі незаконного припинення трудового договору з фізичною особою суд на її вимогу приймає рішення:

1) про поновлення її на попередній роботі;

2) про виплату їй середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше як за один рік.

Суд може прийняти рішення про відшкодування моральної шкоди, заподіяної незаконним припиненням трудового договору з фізичною особою або переведенням її на іншу роботу.

З урахуванням обставин справи, клопотання власника або уповноваженого ним органу чи фізичної особи, яка використовує найману працю, суд за згодою фізичної особи, яка у них працювала на підставі трудового договору, може замість поновлення на роботі прийняти рішення про виплату їй компенсації в розмірі, визначеному за домовленістю сторін, але не нижче середньої заробітної плати за 6 місяців.

Рішення суду про поновлення працівника, з яким незаконно припинено трудовий договір або якого переведено на іншу роботу, підлягає негайному виконанню.

Рішення про поновлення на роботі виконується шляхом укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням), що містить не гірші умови, які мав працівник до незаконного припинення з ним трудового договору або переведення на іншу роботу.

У разі затримки виконання, невиконання власником або уповноваженим ним органом, фізичною особою, яка використовує найману працю, рішення, передбаченого частиною першою цієї статті, суд виносить ухвалу про виплату ними працівнику середньої заробітної плати або різниці в заробітній платі за весь час затримки, невиконання рішення суду.

Як буде виконуватися рішення про поновлення на роботі

Рішення суду про поновлення працівника, з яким незаконно припинено трудовий договір або якого переведено на іншу роботу, підлягає негайному виконанню.

Таке рішення виконується шляхом укладення трудового договору, оформленого наказом (розпорядженням), що містить не гірші умови, які мав працівник до незаконного припинення з ним трудового договору або переведення на іншу роботу.

У разі затримки виконання, невиконання власником або уповноваженим ним органом, фізичною особою, яка використовує найману працю, рішення, суд виносить ухвалу про виплату ними працівнику середньої заробітної плати або різниці в заробітній платі за весь час затримки, невиконання рішення суду.

Крім того, із Кодексу виключаються: стаття 237 КЗпП (Покладення матеріальної відповідальності на службову особу, винну в незаконному звільненні a6o переведенні працівника), стаття 238 (Задоволення грошових вимог) та стаття 239 (Обмеження повороту виконання рішень по трудових спорах).

Раніше стало відомо, як буде обліковуватися діяльність з надання юридичних консультацій без державної реєстрації в законопроекті Третьякової.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва