Веніславський пропонує дозволити використовувати сили територіальної оборони в зоні бойових дій

08:12, 16 февраля 2022
Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект, який регулює використання сил територіальної оборони.
Веніславський пропонує дозволити використовувати сили територіальної оборони в зоні бойових дій
Джерело фото: t.me/verkhovnaradaukrainy
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сили територіальної оборони зможуть здійснювати виконання завдань по всій території України, а не лише в районі ведення бойових дій. Про це йдеться у законопроекті № 6521 про внесення змін до Закону України "Про основи національного спротиву" щодо надання можливості територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення воєнних (бойових) дій, який Верховна Рада схвалила за основу. Авторами є представники різних фракцій, в тому числі «Слуг народу» Федір Веніславський, Мар’яна Безугла, «Голосу» Кіра Рудик, Інна Совсун, «ЄС» Артур Герасимов та інші.

Автори пропонують внести зміни до Закону «Про основи національного спротиву».

Зокрема, пропонується виключити обмеження виконання завдань територіальною обороною саме до моменту розгортання в межах такої території угруповання військ (сил) або/чи угруповання об’єднаних сил, призначених для ведення бойових дій з відсічі збройної агресії проти України.

Також законопроектом пропонується передбачити можливість виконання завдань територіальної оборони поза і в районах ведення воєнних (бойових) дій. Тобто передбачено надання можливості здійснювати виконання завдань на всій території України включно з районами ведення воєнних (бойових) дій.

У Головному науково-експертному управлінні (ГНЕУ) зазначили, що, по-перше, залучення сил територіальної оборони поза межами своєї зони не узгоджується з територіально-зональним принципом, з урахуванням військово-адміністративного поділу території України, який покладається в основу побудови територіальної оборони. По-друге, на думку експертів, запропонована мовна конструкція, як «виконання завдань територіальної оборони здійснюється на всій території України», є дещо некоректною. Адже, пишуть експерти: «навряд чи виконання таких завдань буде можливим на тимчасово окупованих територіях України».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що «Слуги народу» пропонують засекретити державні закупівлі для руху опору.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду