Слідчий може здійснити фіксацію комп’ютерних даних на місці обшуку, навіть якщо про це не сказано в дозволі: зміни до КПК

08:00, 23 марта 2022
Слідчий, прокурор може це зробити, якщо є достатні підстави вважати, що інформація має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.
Слідчий може здійснити фіксацію комп’ютерних даних на місці обшуку, навіть якщо про це не сказано в дозволі: зміни до КПК
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 березня Верховна Рада України ухвалила законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо підвищення ефективності досудового розслідування за «гарячими слідами» та протидії кібератакам 7148.

Зокрема відповідно до внесених змін у порядок проведення обшуків (Стаття 236. Виконання ухвали про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи), слідчий, прокурор під час проведення обшуку має право відкривати закриті приміщення, сховища, речі, долати системи логічного захисту, якщо особа, присутня при обшуку, відмовляється їх відкрити чи зняти (деактивувати) систему логічного захисту або обшук здійснюється за відсутності осіб, які володіють інформацією про зміст комп’ютерних даних.

Якщо під час обшуку слідчий, прокурор виявив доступ чи можливість доступу до комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, для виявлення яких не надано дозвіл на проведення обшуку, але щодо яких є достатні підстави вважати, що інформація, що на них міститься, має значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, прокурор, слідчий має право здійснити пошук, виявлення та фіксацію комп’ютерних даних, що на них міститься, на місці проведення обшуку.

Особи, які володіють інформацією про зміст комп’ютерних даних та особливості функціонування комп’ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв’язку, можуть повідомити про це слідчого, прокурора під час здійснення обшуку, про що вносяться відомості до протоколу обшуку.

Раніше ми писали, що до Кримінального процесуального кодексу також внесені зміни стосовно зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису.

В цілому, даним законом щодо кіберзлочинів та інших кримінальних правопорушень, пов’язаних із комп’ютерними даними, запроваджується новий вид заходів забезпечення кримінального провадження – термінове збереження інформації, що здійснюється на підставі постанови слідчого, прокурора на строк до 90 діб з можливістю продовження.

Змінюється обсяг інформації, яка є у постачальників електронних комунікаційних послуг і відноситься до охоронюваної законом таємниці.

Запроваджується така слідча (розшукова) дія як отримання інформації щодо електронних комунікацій, зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису.

Усунуто прогалину щодо особливостей проведення огляду комп’ютерних даних.

Вводиться термін «віртуальні активи» у перелік майна, на яке може бути накладено арешт.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде