Посол України у США Оксана Маркарова: «Ми не могли дозволити собі ходити і розводити паніку»

20:43, 23 марта 2022
Посол України у США Оксана Маркарова прокоментувала реакцію уряду на оприлюднення дат нападу: «Паніка про те, що «на нас завтра нападуть» – вона б била по нас уже».
Посол України у США Оксана Маркарова: «Ми не могли дозволити собі ходити і розводити паніку»
Джерело фото: Голос Америки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Посол України у США Оксана Маркарова в інтерв’ю УП прокоментувала питання щодо прогнозування іноземними розвідками дат нападу РФ на Україну та реакцію українського уряду на ці прогнози.

«Ми чули пояснення від Сполучених Штатів публічно, що це робилося для того, аби дати розуміння Путіну, що весь світ знає про його наміри і таким чином його демотивувати. 

Чому ми не ходили весь грудень-січень і не говорили, що на нас завтра нападуть, чому ми не робили такої комунікації?

Тому що ми говорили, що бачили з квітня цю ескалацію – це значить, що треба робити дії. Тому що Путін реагує лише на силу і на прояв цієї сили. 

Ми говорили, що бачимо, що йде ескалація на кордоні, просили, щоб це призводило до санкцій, зброї, конкретних дій по ізоляції Росії. 

Зі свого боку ми також говорили, що готові захищати країну. Публічно говорили про це. Не тільки керівництво України, але й усі посольства доносили, що нам для цього потрібна максимальна допомога, але ми не могли дозволити собі ходити і розводити паніку. 

Бо паніка про те, що «на нас завтра нападуть» – вона б била по нас уже», - сказала Маркарова.

Також вона відповіла на питання стосовно прийому українських біженців у США.

«Журналіст, Президент Байден заявив: "Ми будемо вітати українських біженців із відкритими обіймами". Коли ці обійми легалізуються на законодавчому рівні? Коли запрацює якась спрощена система для того, щоб українські жінки та діти змогли приїхати в Сполучені Штати?

Оксана Маркарова: Що на сьогоднішній день уже зроблено? Є рішення, яке працює вже. Надання temporary protected status, тобто статус тимчасової підтримки на 18 місяців. Для тих українців, які знаходилися в Сполучених Штатах до 1-го березня, тобто ті, хто приїхав по будь-яких візах. Вони отримали можливість податися на цей статус і цей статус дозволяє знаходитися в Сполучених Штатах до 18 місяців, у тому числі отримувати дозвіл на роботу. Усім раджу слідкувати за нашою сторінкою посольства у Facebook і нашим сайтом, де ми вже повісили роз’яснення і всім активно допомагаємо. 

Питання, які зараз ми намагаємося вирішити. Ми в дуже активній комунікації, стосовно того, що робити тим українцям, які мають візи, або вже приїхали після 1-го числа, або готові приїхати зараз. 

Усі, хто приїжджає зараз за будь-якими візами, всі потрапляють у Сполучені Штати. Наші генконсули і я постійно на контакті. 

У нас не було ще жодного звернення про те, що когось не пропустили, в кого є візи. Вони можуть знаходитися тут до шести місяців і цей статус також можна продовжувати. 

Ще раз: ті, в кого є візи, можуть приїжджати в Сполучені Штати. Однак, звичайно, ці візи не дають можливості тут працювати, є питання з влаштуванням дітей у школу і так далі. Ми активно зараз працюємо з Державним департаментом над тим, що нам дуже потрібно вирішення цього питання. 

Третя категорія – це ті, в кого немає візи, але в кого є родичі, знайомі, тобто є можливість у Сполучених Штатах побути цей час і для кого це дуже важливо. 

Ми активно працюємо зараз. Це питання, яке у нас із Державним департаментом на порядку денному одне з перших. Ми працюємо, щоб врегулювати його максимально швидко. 

Як тільки буде рішення, одразу повідомимо. Але ми тримаємо тут руку на пульсі».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду