Раді пропонують запровадити кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону депутатами під час воєнного стану

16:36, 1 апреля 2022
Незаконний перетин кордону депутатами, посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, суддями Конституційного суду України, прокурорами карається позбавленням волі терміном на 10 років.
Раді пропонують запровадити кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону депутатами під час воєнного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт 7171-1 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України в умовах правового режиму воєнного стану або особливого періоду, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону депутатами під час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 332-Незаконне перетинання держаного кордону України в умовах правового режиму воєнного стану або особливого періоду та передбачити, що: 1) Перетинання державного кордону України громадянами України в умовах правового режиму воєнного стану або особливого періоду будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України з використанням підробленого документа чи таких, що містять недостовірні відомості про особу, чи будь-яким прихованим способом чи без дозволу відповідних органів влади - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років

Ті самі дії, вчинені військовозобов’язаними, резервістами, особами, які підлягають мобілізації, а також народними депутатами України, депутатами місцевих рад, посадовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування, сільськими, селищними, міськими головами, працівниками правоохоронних органів, суддями, суддями Конституційного суду України, прокурорами, -  караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. Варто зауважити, що наразі, наприклад депутат може поїхати з України у погоджене Головою Верховної Ради.

В разі повторне вчинення правопорушень, винній особі загрожує позбавлення волі терміном до 12 років. Якщо ж прорив кордон супроводжувався застосуванням зброї або насильством, то, винним особам «світить» до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила постанову, яка передбачає безперервну роботу парламенту та можливість для депутатів залишати України лише в рамках відряджень, які погоджені спікером Русланом Стефанчуком.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді