Нацбанк пропонує зменшити податкове навантаження на страхові компанії: йдеться про скасування або зниження ставки оподаткування страхових платежів до 2%

08:00, 15 апреля 2022
Ведеться робота і в напрямі часткової лібералізації валютних обмежень за операціями страховиків, спрощення регуляторних вимог, відстрочення термінів імплементації нових вимог для страховиків.
Нацбанк пропонує зменшити податкове навантаження на страхові компанії: йдеться про скасування або зниження ставки оподаткування страхових платежів до 2%
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національний банк повідомляє, що провів зустріч із учасниками ринку страхування, під час якої сформовано найактуальніші питання страховиків під час війни та напрацьовані шляхи їх врегулювання, зокрема через удосконалення регуляторної бази.

Отже, п’ять головних пропозицій ринку

  1. Зменшити податкове навантаження на страхові компанії.

Страховики просять про відмову від подвійного оподаткування у страхуванні. Йдеться про скасування або зниження ставки оподаткування страхових платежів до 2%. Деякі страховики зазначили, що вони готові сплачувати податок на прибуток 18%. Додатково підкреслили щодо важливості підтримки НБУ відносно цього питання та актуальності зниження податкового навантаження на клієнтів компаній зі страхування життя.

  1. Забезпечити можливість перерахування за кордон страхових виплат у валюті.

Це стосується оплати послуг медичних асистансів, виконання зобов’язань за договорами перестрахування іноземним ядерним пулам, за договорами перестрахування ризиків цивільної авіації, сплати перестрахових премій перестраховикам-нерезидентам. Це необхідно, щоб отримати від перестраховиків належний захист із прийнятих страховиками ризиків, а наші громадяни змогли отримати лікування під час перебування в інших країнах.

  1. Додатково пом’якшити регуляторні вимоги до страховиків та відтермінувати запровадження, зокрема МСФЗ 17 "Страхові контракти", на час воєнного стану.
  2. Продовжити терміни для імплементації частини положень законів "Про страхування" та "Про фінансові послуги та фінансові компанії".

Водночас страховики просять дати більше часу на впровадження нових ліцензійних умов.

  1. Підвищити ліміт за європротоколом та надати можливості оформлювати страхові випадки, маючи на руках копії документів, а не лише оригінали.

 Які дії вживає Національний банк для вирішення цих питань?

  • НБУ вже ініціював необхідні комунікації з Міністерством фінансів України, що сприятиме пришвидшенню законодавчих ініціатив щодо можливості запровадження податкових стимулів для страхового ринку.
  • Ведеться робота і в напрямі часткової лібералізації валютних обмежень за операціями страховиків, спрощення регуляторних вимог, відстрочення термінів імплементації нових вимог для страховиків тощо.
  • Що стосується підвищення ліміту за європротоколом та можливості використовувати копії документів для оформлення страхових випадків, то ці питання опрацьовуються з іншими державними органами з метою їх найшвидшого вирішення.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді