Олексій Данілов: «Населення ми нікуди евакуювати не могли. Це просто фізично було неможливо зробити»

11:03, 22 апреля 2022
Секретар РНБО Олексій Данілов: «Ми мали евакуювати всю країну, скажіть, будь ласка?»
Олексій Данілов: «Населення ми нікуди евакуювати не могли. Це просто фізично було  неможливо зробити»
Джерело фото: Дмитро Ларін
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, раніше секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю ВВС зауважив: «Ми не могли вийти і публічно сказати населенню: «Друзі, 22 лютого починається війна». Це неприпустимі речі з точки зору державного управління. Але ми готувалися».

«У нас вже були заздалегідь заготовлені усі нормативно-правові документи. І хто каже, що ми не готувалися, той просто не розуміє, в який спосіб все це відбувається», - підкреслював він.

22 квітня вийшло нове інтерв’ю Олексія Данілова УП, де він пояснив ситуацію щодо евакуації населення.

Нижче наводимо фрагмент.

Журналіст УП: Зараз багато хто каже, що потрібно було займатися підготовкою та евакуацією населення, наприклад…

Олексій Данілов: Це кажуть люди, які не розбираються.

Наше населення ми нікуди евакуювати не могли, це по-перше. Це просто фізично було неможливо зробити. На сьогоднішній день іде війна, і у нас є території, з яких влада благає: "Давайте, від'їжджайте!", а вони не хочуть цього робити. 

Коли люди сидять і роздумують: "От, треба було евакуювати!"... Ну, послухайте, для цього треба було чітко розуміти, що це буде саме тут. Ми мали евакуювати всю країну, скажіть, будь ласка?

От треба було евакуювати Бучу. Ну, добре. А Чернігів треба було евакуювати? А Суми треба було евакуювати? А Херсон? А Миколаїв? Люди, які це кажуть, вони просто не уявляють масштабів і не уявляють, в який спосіб все це працює.

Інша справа, ми навіть уявити не могли, що росіяни, їхні війська будуть так поводитися з цивільним населенням. Це просто виходить за межі будь-якого здорового глузду. 

А те, що готувалися, це було цілком зрозуміло, бо багато було і рішень Ради національної безпеки і оборони з цього приводу, було багато навчань, було сформовано офіцерський склад усіх батальйонів територіальної оборони. Ми тут разів 7 так точно проводили наради в апараті Ради щодо створення підрозділів тероборони. 

Я дуже добре пам'ятаю, коли десь за тиждень, мабуть, а, може, навіть за 5 днів, у нас тут була велика нарада, і ми запросили Кличка і всіх комбатів у Києві, які були призначені керівниками територіальної оборони», - розповів він.

Також він розповів про перший день війни:

«Вторгнення почалося в 3:40 в Луганській області на ділянці Мілове, але ми думали, що там вони заходять саме по території Донецької і Луганської областей. Ми вважали, що їхня мета після визнання "республік" забрати їх в межах областей.

Але потім вже через годину двадцять наступ почався скрізь. Я одразу поїхав до президента, там вже був Денис Монастирський, я приїхав другим. Володимир Олександрович був у білій сорочці, і мені це так, знаєте... запам'яталося... Каже: "Ну, що? Будемо боротися!»

Усі зібралися терміново. У нас проєкти рішення були заготовлені.

Я пам'ятаю, за день до цього у нас було засідання Радбезу про введення надзвичайного стану. Були пропозиції, що треба вводити воєнний стан, але тоді б нас звинуватили, що ми, ввівши воєнний стан, скажімо так, провокуємо російську сторону», - підкреслив секретар РНБО.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду