У «Слузі народу» пропонують спростити на час війни процедуру встановлення юридичних фактів народження та смерті

13:16, 22 апреля 2022
Пропонується аби юридичний факт народження або смерті встановлювався рішення суду.
У «Слузі народу» пропонують спростити на час війни процедуру встановлення юридичних фактів народження та смерті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група депутатів з фракції «Слуга народу» зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7310 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану, яким пропонується встановлювати юридичний факт народження або смерті за рішенням суду

Законопроектом пропонується внести зміни до Цивільного процесуального кодексу України задля запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан. Передбачається, що відповідний факт буде встановлено рішенням суду.

Заява про встановлення факту народження особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання заявника.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

 У рішенні про встановлення факту народження особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до чинного законодавства, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Згідно до проєкту, рішення щодо встановлення факту народження або смерті підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє процедуру виконання.

Також пропонується внести зміни до закону про «Судовий збір» та передбачити звільнення від сплати збору в разі розгляду справ про встановлення факту народження або смерті під час воєнного стану

Як повідомляла «Судово-юридична газета», напередодні Верховна Рада продовжила воєнний стан ще на 30 діб – до 25 травня.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України