Процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний стан, збираються спростити

19:47, 2 мая 2022
Комітет рекомендував ухвалити законопроект про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу задля запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан.
Процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний стан, збираються спростити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Нагадаємо, 21 квітня у Верховній Раді зареєстрували проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану 7310, авторами якого виступають Роман Бабій, Ігор Фріс, Володимир Ватрас та ін. народні депутати.

Законопроектом пропонується внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України задля запровадження спрощеної процедури встановлення юридичних фактів народження та смерті в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан. Крім того, проектом Закону пропонується уточнити положення статті 5 Закону «Про судовий збір» стосовно пільг щодо сплати судового збору цієї категорії справ.

Роман Бабій у коментарі «Судово-юридичній газеті» щодо причин важливості прийняття цього законопроекту зазначив наступне.

«На територіях України, де відбуваються активні бойові дії, масово гинуть цивільні особи. При цьому ані належного оформлення фактів смерті, ані доступу до тіл у родичів загиблих часто немає, що унеможливлює отримання ними відповідних документів для подальшої державної реєстрації факту смерті. Яскравий і трагічний приклад тому - Маріуполь. Родичі осіб, які загинули в Маріуполі, можуть ніколи не мати змоги знайти тіла своїх близьких, навіть за наявності свідчень загибелі (смерті) особи. Вже зараз звертаються заявники, яким вдалося виїхати із міста, але їхні загиблі родичі залишалися в будинках, які згодом були обстріляні та спалені.

Важливо надати можливість сім’ям, які втратили годувальника під час воєнних дій внаслідок збройної агресії проти України, оформити документи про смерть особи в умовах, коли не може бути застосована звичайна процедура державної реєстрації фактів смерті.

Якщо родичі будуть мати спрощену процедуру встановлення фактів народження та смерті особи на території дії воєнного стану, вони будуть звертатися до відповідних органів для проведення державної реєстрації актів цивільного стану. Відтак, це позитивно вплине як на облік жертв нової фази війни росії проти України, так і на документування новонароджених дітей.

Наявність спрощеної процедури встановлення фактів народження та смерті осіб в умовах та на територіях дії воєнного стану позитивно впливатиме на кількість та зміст отриманих відомостей та належним чином встановлених державою важливих фактів щодо порушень прав громадян та ймовірних злочинів внаслідок російської агресії.

Пропозиція додати до підстав звільнення від сплати судового збору заявників у справах про встановлення фактів народження або смерті у період дії воєнного стану не розширює підстави, але лише уточнює їх: наразі звільняються від сплати судового збору заявники у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України. Очевидно, що ті заяви про встановлення фактів, що мають юридичне значення, подані після 24 лютого 2022 року, пов’язані зі збройною агресією проти України», - підкреслив він.

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси