У «Слузі народу» пропонують штрафувати телеканали за визнання правомірною агресію РФ

12:31, 5 мая 2022
Пропонується штрафувати за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України.
У «Слузі народу» пропонують штрафувати телеканали за визнання правомірною агресію РФ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів переважно з фракції «Слуга народу» серед яких заступниця очільника монобільшості Євгенія Кравчук зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7345 про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану, яким пропонується розширення на час війни переліку підстав для застосування санкцій проти теле- і радіорганізацій у вигляді штрафів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 72 закону про телебачення та радіомовлення, доповнивши її новим абзацем такого змісту Національна рада може прийняти рішення про стягнення штрафу у розмірі 25% ліцензійного збору за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України

При цьому, якщо в ефірі звучали елементи «пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, то телерадіорганізація не несе відповідальність за них в разі, якщо було вжито заходів до припинення правопорушення в ефірі

Також законодавець пропонує на час війни знижку у сплаті штрафу за порушення для мовників. У разі визнання ліцензіатом порушення, що полягає в добровільній оплаті штрафу до завершення шестиденного строку з дня опублікування відповідного рішення на офіційному веб-сайті Національної ради та неподанні позову до суду щодо оскарження такого рішення, штраф сплачується в розмірі 50% від розміру зазначеного в рішенні.

У разі несплати в зазначений строк штрафу, Національна рада звертається до суду з позовом щодо стягнення штрафу, при цьому розмір штрафу збільшується на 100% від розміру зазначеному у відповідному рішенні. Оскарження рішення про застосування санкції у вигляді стягнення штрафу не зупиняє строк його оплати. При цьому передбачається, що Нацрада звільняється від сплати судового збору, в разі подання позову про штрафи для телекомпаній.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці 2021 року Президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти телеканалів «Перший незалежний» и UkrLive.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси