Партії можуть зобов’язати включати до виборчих списків у Раду учасників бойових дій — законопроєкт

10:57, 27 мая 2022
Пропонується встановити, що  під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків на виборах до Верховної Ради партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці не менше двох учасників бойових дій у зв'язку з військовою агресією проти України.
Партії можуть зобов’язати включати до виборчих списків у Раду учасників бойових дій — законопроєкт
Джерело фото: slavuta-mvk.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат з фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №7405 про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо гарантованого включення до виборчих списків учасників бойових дій, яким пропонується на 5 років закріпити обов’язкову квоту учасників бойових дій у виборчих списках партій, що балотуються на парламентських та місцевих виборах.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 154 Виборчого кодексу та встановити, що  під час формування загальнодержавного та регіональних виборчих списків на виборах до Верховної Ради партія повинна забезпечити присутність у кожній п’ятірці не менше двох учасників бойових дій у зв'язку з військовою агресією проти України.

У разі формування партією загальнодержавного та регіональних виборчих списків з кількістю кандидатів у депутати, яка не є кратною п’яти, до останніх у списку кандидатів (від 1 до 4)

Встановлюється вимога стосовно обов’язкового включення і кандидатів зі статусом учасників бойових дій у зв'язку з військовою агресією проти України (1 з 1, мінімум 1 з 2, або 3 кандидатів,

мінімум 2 з 4 кандидатів). При цьому зберігається необхідність дотримання гендерних квот у списках партій.

Аналогічні вимоги пропонується встановити до списків партій на місцевих виборах у територіальних громадах з чисельністю населення понад 10 тисяч. В разі ж, якщо партія балотується на місцевих виборах у громаді з кількістю населення менше за 10 тисяч, то в її виборчому списку має бути не менше 30% однієї статі та 30% учасників бойових дій.

При цьому згідно до проєкту, норма щодо гарантованого включення до виборчих списків учасників бойових дій» буде діяти протягом п’яти років після призначення перших виборів після завершення бойових дій і скасування воєнного стану у зв’язку з військовою агресією проти України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», перший віце-спікер Олександр Корнієнко зазначав, що законопроєкт про зменшення кількості депутатів до 300 готовий, однак наразі не має достатньої підтримки серед депутатського корпусу.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Оксана Куриленко
    Оксана Куриленко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Віктор Чаплицький
    Віктор Чаплицький
    суддя Київського районного суду м. Одеси