Раді пропонують дозволити українцям не включати до пенсійного стажу роботу під час війни

15:09, 10 июня 2022
На думку авторів виключення зі страхового стажу воєнного часу дозволить запобігти зменшенню розміру пенсій.
Раді пропонують дозволити українцям не включати до пенсійного стажу роботу під час війни
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №7453 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, яким пропонується дозволити виключати при визначенні пенсії зі страхового стажу періоди під час воєнного стану.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 40 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та викласти її у такій редакції За вибором особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу.

При цьому зазначається, що додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди страхового стажу під час воєнного стану.

Як зазначається у пояснювальній записці, реалізація законопроекту позитивно вплине на застрахованих осіб у частині збереження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Пенсійний фонд України повідомив, що було збільшено виплати пенсіонерам, які відстрочили вихід на пенсію.

«Відповідно до законодавства, яке діяло до 30 квітня 2022 року, до пенсій за віком особи, які після призначення пенсій працювали та відмовились від отримання пенсій, або після набуття права на пенсію працювали і виявили бажання отримувати пенсію з більш пізнього строку, встановлювались надбавки згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення" у розмірі 10 % основного розміру пенсії (що виплачувався до дати набрання чинності Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - 01.01.2004) за кожний повний рік роботи після призначення пенсії, але не більше 40 %», - зазначаєтсья у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду